2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Megkezdődött a végső ostrom

2016. május 30., hétfő 12:08, frissítve: hétfő 12:17

Megkezdték az iraki kormányerők az Iszlám Állam kezén lévő Fallúdzsa végső ostromát. Az ENSZ szerint ötvenezer civil rekedt a településen, a szélsőséges iszlamisták ugyanis nem engedik őket elmenekülni. Szemtanúk azt állítják, hogy emiatt többen éhen haltak a városban.

Az iraki hadsereg és a szövetséges síita milíciák vasárnap még csak a távolból vették célba a szélsőségeseket.

„Hat-hétszáz méterre vagyunk a város As-Suhada negyedétől. A hadművelet a terveknek megfelelően halad, jó a harci kedv, és amit eddig elértünk, több, mint amire számítottunk” – számolt be róla Hadi al-Amiri, a Badr-brigádok vezetője.

A nyugat-iraki város a terrorszervezet második számú fellegvárának számít az országban Moszul után. Az ENSZ szerint ötvenezer civil rekedt a településen, a szélsőséges dzsihadisták ugyanis nem engedik őket elmenekülni. Az a közel ezer ember, aki meg tudott szökni, arról számolt be, hogy többen éhen haltak Fallúdzsában. A bevonulást eddig azért halasztotta el a haderő, hogy minél kevesebb polgári áldozata legyen a Bagdadhoz közeli város felszabadításának.

„Fallúdzsa ostromát részben az hátráltatja, hogy aggódunk a civilek biztonságáért. Arra sürgettük az ottaniakat, hogy hagyják el a várost, és mindent megteszünk, hogy megvédjük őket” – így a vezető.

Hétfőn aztán megindult Fallúdzsa végső ostroma. Az iraki katonák három irányból rohanják le a várost, miközben a levegőből az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatja őket célzott légicsapásokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!