2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megkezdődött a brit választási kampány

2017. április 20., csütörtök 16:51

A brit kilépési tárgyalások során először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok és az uniós társállamokban élő britek jogosultságairól kell megállapodni – jelentette ki az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani Londonban tárgyalt a brit kormányfővel.

Az EP elnöke arra kérte Theresa Mayt, hogy a londoni kormány a következő egy hónapban vázolja fel az intézkedési terveit ebben az ügyben. Annyi biztos, hogy a kilépésről folytatott tárgyalások csak a júniusi előre hozott választás után kezdődhetnek meg.

Eközben konzervatív párti May és a Munkapárt vezére is megkezdte a felkészülést június 8-ára.

„Az előre hozott választás célja, hogy az országnak erős és stabil vezetése legyen, amely keresztülvezeti az uniós kilépési tárgyalásokon. Így erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál, meg tudjuk védeni az erős Nagy-Britannia tervét, amely egy stabilabb és biztosabb jövőt jelent ennek az országnak. Így meg tudjuk hozni a szükséges hosszú távú döntéseket is. Az erős és stabil vezetés nemzeti érdek, ilyen vezetés pedig csak akkor lesz, ha a konzervatívokra szavaznak” – mondta miniszterelnök.

A választás kiírásában komoly szerepet játszhatott az is, hogy a kormánypárt népszerűsége csúcsán van, tehát az új választással megerősítheti hatalmát. Jelenleg a választók 43 százaléka voksolna rájuk, és mindössze 24 százalékuk a baloldalra, az alsóházi létszámfölényük így 114 főre bővülne a jelenlegi 17-ről. Igaz, az előre hozott választást a Munkapárt is támogatja. A párt radikális baloldali vezére, Jeremy Corbyn abban bízik, hogy sikerül majd magához csábítania a szegény rétegeket és a politikai elitből kiábrándult szavazókat.

„Ezen a választáson a választóvonal kezdettől fogva világos lesz. Az egyik oldalon ott van a Konzervatív Párt, a kivételezettek és a gazdagok pártja, a másik oldalon ott van a Munkapárt, amely a dolgozó emberek érdekeit képviseli, és mindenkinek az életét javítani akarja. Ez a hatalmi rend és a nép harca lesz” – jelentette ki Corbyn.


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!