2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Megkezdődhet a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 10:34, frissítve: vasárnap 12:06

Megkezdődhet a Koreai-félsziget békés atomfegyver-mentesítése, jelentette ki az ENSZ-főtitkára. Antonio Guterres ezzel az észak-koreai diktátor pénteki bejelentésére reagált, miszerint országa azonnali hatállyal leállítja az atomfegyver-kísérleteket, és bezárja a nukleáris kísérleti telepét.

Viharos tapssal fogadta Kim Dzsong Unt a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága pénteken. Az ülésen az észak-koreai diktátor történelmi bejelentést tett: országa leállítja az atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteket, bezárja a nukleáris kísérleti telepét, és csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz.

A hírre fellélegeztek a térségbeli országok, és üdvözölték a bejelentést a nagyhatalmak is. Az ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanács Svédországba kihelyezett ülésén pedig azt mondta: ezzel megkezdődhet a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése.

 „Hiszek abban, hogy Észak-Koreában nyitva áll az út a Koreai-félsziget békés atomfegyver-mentesítése előtt. A konfliktusokat diplomáciai úton kell megoldani, nem pedig háborúval” – jelentette ki a főtitkár.

Az atomfegyverekről való lemondás lesz az egyik fő témája az észak-koreai és a dél-koreai elnök találkozójának is. Kim Dzsong Un és Mun Dzse In április 27-én egyeztet majd a két ország közötti demilitarizált övezetben. Az észak-koreai vezető májusban vagy júniusban Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalhat. Utóbbi megbeszélés helyszínét egyelőre nem jelölték ki.

Az ENSZ-főtitkár és a svéd miniszterelnök szerint a pozitív fordulat a Biztonsági Tanács egységes fellépésének is köszönhető.

 „A Koreai-félszigeten hatalmasat változott a helyzet néhány hónap alatt. Ez azt jelzi, hogy ha a Biztonsági Tanács egységes, akkor sok mindent el tud érni. Azt még talán korai találgatni, hogy mi fog majd történni, de most pozitívan látjuk a helyzetet” – fogalmazott Stefan Lofven svéd kormányfő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az elmúlt években folyamatosan bővítette a szankciókat Észak-Koreával szemben. Korlátozta vagy betiltotta a létfontosságú exportokat, például a szén, a vasérc vagy a textiláruk kivitelét, valamint az olajimportot, ami érzékenyen érintette az ország gazdaságát. Ez pedig a jelek szerint belátásra kényszerítette a koreai vezetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!