2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megkavarja a brexit az EU-s költségvetést

2017. június 28., szerda 16:40, frissítve: szerda 18:27

A következő uniós költségvetési időszak legnagyobb vesztesei azok azok a tagállamok lehetnek, amelyek a strukturális és a mezőgazdasági alapokból részesednek, így például Magyarország. Az EU-nak ugyanis inkább a védelemre, biztonságra és a migránsok integrálására kell költenie, ráadásul a britek sem fizetnek már 2020 után a közös kasszába. Arra is vannak tervek, hogy ne utaljanak pénzt oda, ahol a jogállamiság veszélyben van.

Több feladat, kevesebb pénz – ez várható az uniós költségvetésben 2020 után. Az Európai Bizottság vitaanyagában az szerepel, hogy az EU-nak várhatóan többet kell költenie a migrációra, védelemre, belső és külső biztonságra, humanitárius segítségnyújtásra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Közben Nagy-Britannia távozásával évente 10-12 milliárd euróból kevesebb pénzből kell majd gazdálkodni. A vitaanyagban lehetőségként vetik fel azt is, hogy a jogállami elvek betartásának összefüggésben kell lenniük a pénzügyi támogatásokkal. Azt is célszerűnek tartaná Brüsszel, ha gazdaságpolitikai ajánlásait komolyan vennék a tagállamok.



„Az európai gazdasági szemeszter része az úgynevezett országspecifikus ajánlások. Ki merem jelenteni, hogy ezeknek még pontosabbaknak kell lenniük, és úgy kell őket megírni, hogy az első naptól lehessen őket alkalmazni. Ezért is fontos, hogy a nemzeti közigazgatási hatóságokkal együtt dolgozzuk ki őket, ezt követően az országspecifikus ajánlásoknak figyelembe kell venniük az európai kutatás, innováció eredményeit” – vélekedett Günther Oettinger költségvetési biztos.

A lehetőségek között szerepel az is, hogy összekapcsolják a migránsok integrációját a fejlesztési forrásokkal: „az  operatív programokat át lehet alakítani az ország sajátosságainak megfelelően. Tudjuk azt, hogy ez a kihívás új ahhoz képest, amit korábban elterveztünk. De például Svédországban, Görögországban vagy Németországban nagyon nyitottak, hogy az alapokat a migrációra fordítsák. Ez a dolog napirenden van: a tagállamok számára lehetővé tesszük azt, hogy a strukturális alapokat arra használják, hogy a migránsokat integrálják, ez ellen majd nem lehet semmiféle kifogást emelni” – mondta Corina Cretu, a bizottság regionális fejlesztésért felelő biztosa.

A következő hónapokban élénk vita várható erről a témáról, a végleges változattal körülbelül egy év múlva áll elő a bizottság.

Nem csak a jogállamiság miatt fenyegeti veszély az uniós pénzeket Magyarország szempontjából, hiszen egyre erősebbek azok a hangok, hogy azok ne kaphassanak 2020 után uniós központi forrást, akik nem tagjai az uniós ügyészségnek, amelyet nemrég állított fel tizenkilenc tagállam. Magyarország nem részese ennek az együttműködésnek, holott ez a szervezet lesz hivatott ellenőrizni az uniós pénzek szabályos felhasználását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!