2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Megint több a migráns Törökország irányából

2016. augusztus 30., kedd 19:11, frissítve: kedd 20:54

Egyre több migráns érkezik Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre. A görögök abban reménykednek, hogy az inváziót nem a törökök idézték elő, hanem a kedvező időjárás. Az ENSZ becslései szerint az idén több mint háromezren vesztették életüket vagy tűntek el az Európába tartó tengeri úton.

Csak hétfőn 6500 migránst mentett ki Líbia partjaitól alig 20 kilométerre a Földközi-tengerből az olasz parti őrség az Európai Unió határvédelmi ügynökségének közreműködésével. A túlzsúfolt lélekvesztőkből kiemelt afrikai bevándorlókat nem toloncolták vissza Líbiába, hanem dél-olaszországi táborokba vitték őket. Az újonnan érkezettek nem sokáig időznek Olaszországban, mennek tovább Németország és Skandinávia felé. Ausztria már megerősítette déli határai védelmét, az osztrákok készek lezárni a Brenner-hágót, ami ellen az olaszok tiltakoznak.

A migráció fő útvonala a Földközi-tenger lett, mióta a Nyugat-Balkánon lezárták a határokat, Törökországgal pedig megállapodott az Európai Unió az illegális bevándorlók automatikus visszafogadásáról. De nem mindenkit sikerül visszatartaniuk a török hatóságoknak: a görög szigeteken partra szállók száma ismét emelkedik. Hétfőn hatszor-hétszer annyian érkeztek Törökországból, mint az előző hét egy-egy napján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!