2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megint mozgolódás van az egykori Dzsungelnél

2017. február 20., hétfő 13:23

Ismét egyre több migráns érkezik a franciaországi Calais-hoz, ahol a hatóságok tavaly ősszel számolták fel az illegális menekülttábort. A város környékén több százan kóborolnak, és erdőkben, sátrakban húzzák meg magukat. Az érkezők között sok a kiskorú.

Bár a franciaországi kikötővárosnál már felszámolták a menekülttábort, továbbra is érkeznek migránsok a település környékére. Sokan az erdőkben vernek sátrat, és várnak az alkalomra, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába.

A hatóságok nem szeretnék, ha ismét kinőne a földből egy illegális tábor Calais-nál. „Ez veszélyes lenne a migránsoknak, nem lenne jó a helyi lakosoknak, és nem tenne jót a közrendnek és a helyi gazdaságnak sem” – mondta Vincent Berton, Pas-de-Calais megye helyettes prefektusa.

A várostól félórás autóútra egyébként működik egy hivatalos menekülttábor, de ott csak ezerötszáz embernek van hely, és már megtelt. A környéken kóborlók között egyre több olyan kiskorú gyerek van, aki felnőtt kísérete nélkül érkezett Európába. A brit kormány felmondta a befogadásukról szóló programot.

„A kiskorúak kiszámíthatatlanok, nehéz őket nyomon követni. Ezt a tábort részben az állam finanszírozza, és nyitott, tehát nem ellenőrizzük az emberek személyazonosságát a belépésnél. Addig maradnak, amíg akarnak, és akkor mennek el, amikor akarnak” – mondta Hervé Desvergne, a menekülttábor igazgatója.

A Dzsungel néven is emlegetett illegális telepet tavaly ősszel számolták fel a hatóságok, főleg közegészségügyi és közbiztonsági okok miatt. A táborban ugyanis számos erőszakos cselekmény történt, a migránsok egy része pedig rendszeresen megtámadta azokat a kamionosokat, akik nem akarták őket átvinni Nagy-Britanniába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!