2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Megint húzódik a CETA

2016. október 27., csütörtök 11:08, frissítve: csütörtök 16:51

Továbbra sem sikerült egyetértésre jutnia a belga kormánynak Vallónia tartománnyal az Európai Unió és Kanada között létrejövő szabadkereskedelmi megállapodásról.

„A sajtó mindig ugyanazokat kérdezi tőlünk, a válasz is ugyanaz: dolgozunk” – nyilatkozta Paul Magnette, a vallon kormány feje.

A belga politikusoknak megint nem sikerült dűlőre jutniuk az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény ügyében.

Az eredménytelenség ellenére a felek nem látják reménytelennek a helyzetet, csütörtökre halasztották a folytatást, viszont miután kétségessé vált, hogy ezen a napon alá tudják írni a dokumentumot, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

A belga külügyminiszter reméli, hogy a csütörtöki tárgyalások után felgyorsulnak a dolgok. „Meglátjuk majd, hogy úgy tudunk-e a nagyköveti megbeszélésre menni, hogy van egységes álláspont. Ahhoz, hogy ez meglegyen, határozott válasz kell minden régiótól. Minden szöveg az asztalon van, úgyhogy rájuk várunk” – mondta Didier Reynders.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker optimista a megállapodás tekintetében. Az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk pedig azt mondta: következményei lesznek Európa globális pozíciójára annak, ha nem jön létre a szabadkereskedelmi szerződés Kanadával. Az észak-amerikai ország abban bízik, hogy a megállapodással csökkenteni tudja függőségét az Egyesült Államoktól az exportpiacon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!