2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Megint fenyegetőzött Erdogan

2016. december 1., csütörtök 20:28, frissítve: csütörtök 21:55

Ismét megfenyegette a török elnök az Európai Uniót. Recep Tayyip Erdogan szerint az EU csak annyit várjon el Törökországtól, amennyit ad neki, márpedig az EU eddig szerinte semmit nem teljesített a tavasszal tett ígéreteiből.

A török elnök ezúttal tartományi vezetők előtt vette elő a menekültkártyát. Recep Tayyip Erdogan megüzente az Európai Uniónak, hogy elfogyott a türelme. Az EU tavasszal ígért – egyebek mellett –vízummentességet a törököknek azért cserébe, hogy automatikusan visszaveszik az illegális migránsokat a görögöktől. A vízummentesség azóta is ígéret maradt.

„Azt mondjuk Európának, annyit kaptok, amennyit adtok, mert elfogyott a türelmünk és az energiánk ahhoz, hogy Európa után futkossunk” – mondta a török elnök.

A török kormányzó párt bővítené az elnök jogköreit, amihez alkotmánymódosítás, az alkotmánymódosításhoz pedig népszavazás kell.

„Hogy világos legyen: az a személy, akit elnökké választanak, az alkotmánymódosítás után minden kapcsolatát megtartja majd a politikai pártjával. Remélem, ez világos – mondta a török kormányfő, Binali Yildrim.

Az Európai Parlament felfüggesztené az uniós csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel a nyári puccskísérlet után elrendelt tisztogatások miatt. Erdogan elnök azonban két vasat tart a tűzben. Iránnal, Oroszországgal, Kínával és a közép-ázsiai országokkal fűzné szorosabbra a kapcsolatokat.

A migrációról beszélt a brit külügyminiszter is, aki szerint az ellenőrzés nélküli bevándorlás vezetett a brexithez, vagyis ahhoz, hogy Nagy-Britannia kiválik az EU-ból.

„Én a bevándorlás régi támogatója vagyok, és amit az uniós nagykövetek egy csoportjának is világosan elmondtam már, azt hiszem, egy reggelin, hogy a bevándorlás jó dolog volt az Egyesült Királyságnak több tekintetben is, de kicsúszott az irányításunk alól, és nekünk vissza kell szereznünk az irányítását” – mondta Boris Johnson.

A brit statisztikai hivatal legújabb adatai szerint a brit népszavazást megelőző egy évben rekordszintre nőtt a bevándorlás, 650 ezren érkeztek a szigetországba 2015 és 2016 júniusa között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!