2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Meghirdették a termékenység napját

2016. szeptember 23., péntek 12:18, frissítve: péntek 13:13

Meghirdette a termékenység napját az olasz kormány az egyre gyorsabban csökkenő születésszám miatt. A kabinet leginkább tanácsokat adna a lakosságnak, a kormány ellen tüntetők szerint viszont akkor születik csak több gyerek, ha az anyagi körülményeik is javulnak.

Fogy az olasz: már zsinórban ötödik éve csökken a születések száma a dél-európai országban, tavaly ráadásul százötven éves mélypontra ért, mindössze ötszázezer újszülöttel. „Hogy néz ki most az olasz népesség szerkezete? El tudják képzelni: három generáció, egy gyerekkel, két szülővel és négy nagyszülővel. Láthatják, milyen szociális problémákkal néz szembe ez az egyetlen gyerek” – hívta fel a figyelmet az olasz Központi Egészségügyi Intézet elnöke, Walter Riccidardi.

A kormány meghirdette a termékenység napját, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és a gyermekvállalással kapcsolatos ismereteket terjesszen. „Remélem, hogy ez az esemény, ez a kerekasztal-beszélgetés segít a szülőkorban lévőknek az ez életszakaszban szükséges tudásanyag megszerzésében” – mondta Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter.

A lakosság egy része tüntetéssel válaszolt a kormánynak. A demonstrálók szerint a beszéd nem elég, a kabinetnek inkább a magas munkanélküliséggel, az óvodai férőhelyek hiányával és a kismamák túl alacsony segélyeivel kellene foglalkoznia. „Támogatni kell ezeket a családokat először is a közszolgáltatásokkal, például az óvodákkal, illetve a megfizethető dajkákkal, bébiszitterekkel” – mondta egy tüntető, Lisa Francovic. Egy másik demonstráló pedig azt sérelmezi, hogy túl nagy a szakadék a bevételek és a lakhatási költségek között. „Vegyük a mi példánkat: nekünk csak két-három hónapos munkaszerződésünk van, havi 600-700 eurós fizetéssel. Ezzel a pénzzel nincs esélyünk saját lakásra. Rómában a lakbér 600 euró. Hogyan lehetne még több gyerekünk ilyen nyomorúságos körülmények között?” – tette fel a kérdést Riccardo Sala.

Az egészségügyi miniszter az év elején még felvetette, hogy pénzzel ösztönözzék a gyermekvállalást, de a kormány végül úgy látta, hogy a költségvetés nem bírja el ezt a terhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!