2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Meghalt Simón Peresz

2016. szeptember 28., szerda 06:21, frissítve: szerda 19:05

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Simón Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök. A politikus szeptember közepén agyvérzést kapott, ezért mesterséges kómába helyezték. Peresz volt az Izraelt megalapító politikusgeneráció utolsó tagja, egyúttal a palesztin autonómiára alapozó oslói békemegállapodás egyik fő megalkotója.

Simón Pereszt egy tel-avivi kórházban kezelték, miután két hete stroke-ot kapott. Izrael korábbi állam- és miniszterelnökét mesterséges kómában tartották. A Nobel-békedíjas politikus állapota kezdetben javult, de kedden több belső szerve is leállt. Pereszt a belügyminiszter is meglátogatta a kórházban.

„Imádkoztunk és zsoltárokat énekeltünk az ágyánál, a szobájánál. Az öreg zsidók azt mondják, hogy akkor sem szabad feladni a reményt, amikor valakinek a nyakához kardot szorítanak. Továbbra is imádkozunk és reménykedünk, de ugyanakkor azt is hallottuk, hogy az állapota súlyos és romlik. Mindannyian imádkozunk” – fogalmazott korábban Aryeh Deri.

A politikus azonban nem sokkal a látogatás után meghalt. „Simón Peresz szenvedés nélkül hagyott itt bennünket. A Sheba kórház fantasztikus csapata minden erejével harcolt az életéért, miközben biztosította számára, hogy ne érezzen fájdalmat és óvta a méltóságát. A stroke napjáig teljesen fitt volt. Tíz hónappal ezelőtt egy enyhe szívrohamot kapott; itt kezelték, a gyógyulása meglepő volt” – közölte Rafi Walden, az elhunyt elnök személyes orvosa és veje.

A korábbi elnök felajánlotta szaruhártyáját transzplantációra.

„Az apánk hagyatéka mindig is a jövő volt. A holnapot nézd, mondta. Építsd Izrael jövőjét bátorsággal és bölcsességgel, és mindig harcolj a békéért. Büszkék vagyunk arra, hogy a személyes családjának a részei lehettünk, de ma érezzük, hogy Izrael egész nemzete és a nemzetközi közösség gyászolja az ő elvesztését. Együtt érezzük a fájdalmat” – közölte Chemi Peresz, az elhunyt politikus fia.

Peresz volt a palesztin autonómiára alapozó 1993-as oslói békemegállapodás egyik fő létrehozója. A megállapodáshoz vezető izraeli–palesztin tárgyalásokért, amelyekben külügyminiszterként vett részt, 1994-ben Jichák Rabin izraeli kormányfővel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel együtt megkapta a Nobel-békedíjat. Ő volt az Izrael Államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja.

„A mai egy nagy szomorú reggel. Mindannyiunknak szomorú. Nincsen olyan fejezete Izrael történelmének, amiben Simón nem játszott volna szerepet, vagy nem alakította volna. Egy ember, aki a nép hatalmas lelkének szimbóluma volt. Simón a jövőbe látást tanította nekünk. Egy emberként vitte a képzelet, a jövőbelátás szárnyán a nemzetet. És mi szerettük őt, nagyon szerettük. Szerettük akkor is, amikor nem láttunk a szemünkkel, mert ő elképzeltette velünk. Nem azt, hogy mi volt korábban, nem azt, hogy mi van most, hanem azt, hogy mi lehet” – nyilatkozta Reuvén Rivlin izraeli elnök.

Az elsők közt politikai ellenfele, Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilvánított részvétet Simón Peresz családjának szerettük halála után. „Minden izraeli polgárral, minden zsidó emberrel és másokkal a földön gyászolom nemzetünk szeretett Simón Pereszét, nyugodjék békében. Simón Peresz az életét szentelte a függetlenségünknek. Előrelátó emberként a jövőbe nézett, a biztonság embereként megerősítette Izraelt minden tekintetben. A béke embereként az utolsó napjaiig azon munkálkodott, hogy békében éljünk a szomszédainkkal, és jobb jövője legyen gyermekeinknek. A hét év alatt, amíg az ország elnöke volt, erősen dolgozott azon, hogy egyesítse az embereket, akik ezért sok szeretetet adtak neki. Nincs sok ember az országunk történetében, aki annyi mindent tett volna Izrael államért és az izraeli polgárokért, mint ő” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

A kelet-lengyelországi, de ma Fehéroroszországhoz tartozó Wiszniewben született Peresz ötvenöt évig politizált. 2014-ben vonult vissza, amikor leköszönt hét év után államelnöki hivatalából. Utána az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette. Simón Pereszt előreláthatóan pénteken helyezik örök nyugalomra. A temetésen sajtóértesülések szerint részt vesz Barack Obama amerikai elnök is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!