2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Gyújtogatás egy menekültszállón: meghalt egy migráns

2016. február 14., vasárnap 10:12, frissítve: vasárnap 10:23

Svédországban meghalt egy migráns, amikor verekedés, majd gyújtogatás volt egy menekültszállón. Az eset Stockholmtól 250 kilométerre, egy vidéki településen történt. Svédországba tavaly 163 ezer menedékkérő érkezett, közülük viszont csak körülbelül 80 ezren kapták meg a menekültstátuszt. Az EU arra számít, hogy idén még több menedékkérő jön. Görögországnak áprilisig adtak haladékot, hogy szigorítsák a határellenőrzést.

Svéd rendőrök helyszíneltek egy menekültszállón egy gyilkosság után. A bent lakók verekedtek össze, és gyújtogatás is volt.

A héten a svéd rendőrség hiúsított meg egy összehangolt támadássorozatot menekültközpontok ellen. A hatóság szerint 14 lengyel szélsőjobboldali baltákkal és benzineskannákkal akart megtámadni több épületet, de elfogták őket. „Mindig lesznek olyanok, akik gyűlöletet próbálnak szítani a migránsok ellen. Erre fel kell készülnünk, és ahogy az ősszel kezdődött gyújtogatások jelezték, az ilyen bűncselekmények terjednek” – mondta a svéd szakpolitikus, Morgan Johansson. Svédországba tavaly 164 ezer migráns érkezett, de ennek csak a felét fogadja be az ország. Aki nem háborús helyről érkezik, azt kitoloncolják.

Szakértők szerint idén a tavalyi 1 millió 100 ezernél is több migráns érkezik Európába. Januárban már 80 ezren jöttek. Görögországot pénteken szólították fel, hogy 3 hónapon belül szigorítsa a menekültek ellenőrzését, különben az unió felfüggeszti a schengeni rendszert. A görög parti őrség alaptalannak tartja a kritikákat, és inkább az EU-t hibáztatják, amiért nem lépnek fel az embercsempészek ellen. „Abban a pillanatban, hogy meglátjuk a felbukkanó csónakokat, összeszorul a gyomrunk. Imádkozunk, hogy senki se zuhanjon a tengerbe, és a gyerekek is túléljék. Napi 24 órában járőrözünk, 10 perceket alszunk. Nem igaz, hogy Görögország nem őrzi a határait” – fogalmazott a parti őrség egyik hajójának kapitánya.

Európában eddig a magyar, szerb, horvát, szlovén és bolgár határon épült kerítés. Németország, Ausztria, Franciaország és a skandináv országok pedig visszaállították a határellenőrzést. Legutóbb a román–szerb határon rendeltek el készültséget, mert a román hatóságok arra számítanak, hogy rajtuk keresztül próbálják megkerülni a magyar kerítést a migránsok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!