2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Meghalt Chuck Berry

,

2017. március 18., szombat 23:27, frissítve: hétfő 07:21

Elhunyt Chuck Berry, a rock and roll atyja. A Grammy-életműdíjas amerikai zenészt 90 évesen érte a halál. Legismertebb slágerei közé tartozott a Johnny B. Goode, a Roll Over Beethoven és a Sweet Little Sixteen. Zenéje több műfaj szinte valamennyi sztárjára hatással volt, a Beatles, a Rolling Stones és Elvis Presley is feldolgozott néhányat a dalai közül.

A 90 éves gitárlegenda szombaton hunyt el otthonában. A rendőrség közleménye szerint mentőket hívtak gondozói, mert nem reagált semmire. Berryt megpróbálták újraéleszteni, de hajnali fél kettőkor meghalt. Charles Edward Anderson Berryt a rock and roll egyik szülőatyjaként tartják számon, az ’50-es években az egyik első számú gitáros és dalszerző volt. Haláláról többen is megemlékeztek a közösségi oldalakon.

Bruce Springsteen azt írta: „Chuck Berry a rock valaha élt legnagyobb zenésze, gitárosa és szövegírója volt. Hatalmas a veszteség, egy óriást veszítettünk el örökre.”

John Lennon korábban annyit mondott róla: „Ha új nevet kellene adni a rock and rollnak, az Chuck Berry lenne.” S hogy miért? Talán ezért az 1957-es aprócska dalocskáért?

Charles Edward Anderson Berry St. Louis városában született 1926. október 18-án, nagyszülei még rabszolgák voltak. Apja már megbecsült ácsként dolgozott, anyja pedig azon fekete nők egyike volt, akik főiskolát végeztek, ami akkoriban ritkaságnak számított. A bajkeverő hírében álló fiú a középiskolában kezdett bluest énekelni és gitározni. A tanulás nem érdekelte, 17 évesen kirúgták. Három évet javítóintézetben is töltött autólopás és rablás miatt. Első lemezfelvételét 19 évesen készítette.

Szülővárosában, ahol szobrot is állítottak neki, az emberek virággal emlékeztek. Bár Berry világszerte híres volt, mindig is St. Louisban élt.

„Mindig is szerette St. Louist itt is maradt, nem ment el, mint más nagy művészek, hogy még nagyobbak legyenek, még jobbak, az egész családja itt maradt és neki a legfontosabb dolog egész életében a családja volt” – mondta egy barátja, Joe Edwards.

Chuck Berry legismertebb slágerei közé tartozott a Johnny B. Goode, a Roll Over Beethoven és a Sweet Little Sixteen. Zenéje több műfaj szinte valamennyi sztárjára hatással volt, a Beatles, a Rolling Stones és Elvis Presley is dolgozott fel a dalai közül. A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb művésze közül az ötödik helyre sorolta. Berry 2014-ig, 87 éves koráig aktívan koncertezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!