2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Meghalt az Észak-Koreából elengedett amerikai egyetemista

2017. június 20., kedd 06:45, frissítve: kedd 10:14

Kemény válaszlépéseket várnak az amerikai politikusok az észak-koreai fogságból hazaengedett amerikai egyetemista halála miatt. A 22 éves Otto Warmbier másfél évet raboskodott az ázsiai diktatúrában, és már egy éve kómában volt. A múlt héten szállították haza súlyos agykárosodással. Az észak-koreaiak baktériumfertőzéssel magyarázták az állapotát, azonban az amerikai orvosok nem találtak botulizmusra utaló jeleket. A fiatalt azután ítélték 15 év kényszermunkára, hogy phenjani szállodája turisták elől elzárt részéből megpróbált ellopni egy propagandaplakátot.

Egy hete érkezett haza a 22 éves amerikai diák, aki 17 hónapig volt észak-koreai fogságban. Otto Warmbier már egy éve kómába esett – a hivatalos phenjani álláspont szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg. Az amerikai orvosok azonban megállapították: a fiatal szervezetében nyoma sem volt a baktériumfertőzésnek, viszont súlyos agykárosodást szenvedett. Warmbier életéért hiába küzdöttek, hétfőn életét vesztette a kórházban.

Sem a család, sem az amerikai politikusok nem hiszik el a diktatúra verzióját, szerintük a sérülések egyértelműen arra utalnak, hogy a fiatalt megkínozták és bántalmazták. Donald Trump elnök a fiatal halálhírére azt ígérte: megküzdenek az észak-koreai rezsimmel. „Másfél évet töltött Észak-Koreában. Sok rossz dolog történt vele, de legalább haza tudtuk hozni, hogy a szüleivel lehessen, akik nagyon örültek, hogy láthatják, még ha nagyon rossz állapotban is volt. De nem sokkal ezelőtt eltávozott közülünk. Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele” – fogalmazott az amerikai elnök.


A CIA korábbi igazgatója, a volt védelmi miniszter Leon Panetta világos válaszokat követelt. „Úgy vélem, hogy a kormánynak erővel kellene válaszolnia. Tudom, hogy az elnök kijelentette, hogy reagálni fogunk és ez jó. Úgy vélem, hogy egy formális tiltakozást kellene Észak-Koreával szemben alkalmazni és követelni azoknak a körülményeknek a vizsgálatát, hogy mi történhetett ezzel a személlyel a börtönben” – közölte Leon Panetta.

A kemény válaszlépésekkel a demokraták is egyetértenek. „Nem tudom pontosan, de nagyon úgy néz ki, hogy az állapota és a végül a halála az észak-koreaiak brutalitásának következménye, és ezért szankciókat kell alkalmaznunk. Egyszerűen nem lehet megengedni, hogy amerikaiakat ejtsenek foglyul, megkínozzák őket, aztán kómában hazaküldjék, hogy meghaljanak” – emelte ki Sheldon Whitehouse demokrata szenátor.

A 22 éves Otto Warmbier egy szervezett utazással érkezett Észak-Koreába. Azután ítélték 15 év kényszermunkára, hogy phenjani szállodája turisták elől elzárt részéből megpróbált ellopni egy propagandaplakátot. A hivatalos adatok szerint a kommunista országban még három amerikai állampolgár van fogságban, de az ő állapotukról nem tudni szinte semmit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!