2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Meghalt Alan Bean

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 14:09

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Alan Bean amerikai űrhajós, a negyedik ember a Holdon. 1969-ben az Apollo-12 misszió keretében a második Hold-expedíció tagja volt, visszavonulása után pedig festőművésznek állt.

Az Apollo 12 az amerikai űrkutatás második holdraszállásos expedíciója volt. 1969. november 14-én lőtték fel a háromfős legénységet az űrbe, csupán négy hónappal azután, hogy Neil Armstrong első emberként a holdra tette a lábát.

atmo

Az űrhajó már a fellövés elején majdnem megsemmisült, kétszer is felecsapott a villám a fémtestbe, de végül sikeresene befejezték háromnapos útjukat a Holdig. A már az űrben készült felvételen látható pilóta Alan Bean, aki társával, Pete Conraddal összesen 31 órát töltött a Holdon, másfélszer több időt, mint az úttörő Apollo–11 űrhajósai. Az ő feladatuk az volt, hogy kikísérletezzék a pontos leszállást és hosszabb geológiai megfigyeléseket tegyenek, mint Armstrongék. Alan Bean volt a negyedik ember a Holdon.

Az Apolló 12 misszió után Alan Bean 1973-ban az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Két társával 59 napott töltött Föld körüli pályán. NASA-karrierje 1981-ben ért véget - visszavonult, hogy másik szenvedélyének hódolhasson: festőművészként űrtűjakat festett.

Alan Bean életének 86. évében két hetes betegeskedés után hunyt el szombaton Houstonban.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!