2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Meggyilkolták a volt jemeni elnököt

Hír TV

2017. december 5., kedd 07:40, frissítve: kedd 08:13

A politikus a síita húszi lázadók szövetségese volt a jemeni háborúban, de később megpróbált függetlenedni tőlük. Az országban humanitárius válság van: milliók éheznek, és megjelent a kolera is.

Győzelmi trófeaként cipelik Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök holttestét a síita húszi lázadók Szanaa főváros utcáin. Az elnök konvojára előbb páncéltörő gránátokkal tüzeltek, majd golyózáport zúdítottak a gépkocsikból menekülőkre. A síiták később a volt elnök házát is felgyújtották.

Pedig Ali Abdullah Száleh és a síiták eddig szövetségesek voltak. Szálehet az arab tavasz évében, 2011-ben távolították el a hatalomból, de a bukott elnök csapatai végül a síita lázadókkal szövetkeztek utóda, az új elnök eltávolítására. A múlt héten azonban Száleh szunnita fegyveresei összetűzésbe keveredtek a síita húszikkal egy mecset ellenőrzése miatt. A volt elnök ekkor elfordult szövetségeseitől, és békeajánlatot tett az addigi közös ellenségnek, Szaúd-Arábiának. Ezért ölték meg most a lázadók.

„Azt üzenjük a szaúdiaknak és az Egyesült Arab Emírségeknek, mindaddig, amíg országunkban nincs béke, amíg országunkat támadják, otthonainkat lerombolják és asszonyainknak és gyermekeinknek szenvedést okoznak, amíg az agresszió folytatódik ellenünk, addig nem lesztek biztonságban” – mondta a síita húszi lázadók vezetője.

A 4 milliós Szanaában napok óta dörögnek a fegyverek, nincs áram- és vízellátás, élelmiszer nem kapható. Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a harcok felfüggesztésére szólította fel a szemben álló feleket, amire nincs sok esély, ennek kikényszerítésére ugyanis semmilyen eszköze nincs az ENSZ-diplomatának.

A jemeni háború legújabb fordulata mögött a szaúdi trónörököst sejtik elemzők. Mohamed bin Szalmán minden fronton támadást intézett Irán és szövetségesei ellen, Izraelt és az Egyesült Államokat pedig megpróbálta rávenni a perzsa állam megtámadására. Közben a szaúdi blokád alá vont Jemenben milliók éheznek, és újból megjelent a kolera is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!