2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Meggyilkolhatták a szaúdi rezsimet bíráló újságírót

A török hatóságok szerint megöltek egy szaúdi ellenzéki újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. A szaúdi képviselet azt állítja, hogy az újságíró az ügye elintézése után azonnal elhagyta a konzulátust, ők nem tudnak a hollétéről. Dzsamal Kasoddzsi a szaúdi rezsim bírálója, aki az életveszélyes fenyegetések miatt egy éve Washingtonban él.

  • Meggyilkolhatták a szaúdi rezsimet bíráló újságírót

Kedden tűnt el a szaúdi rezsim egyik legnagyobb hatású bírálója, miután Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán járt. Dzsamal Kasoddzsi azért ment be, hogy új házasságához átvegye a válásáról szóló hivatalos iratokat. Török menyasszonya az épület előtt várt rá, és miután fél nap után sem jött ki, értesítette a török hatóságokat.

A török kormány szerdán még úgy tudta, hogy az újságíró a szaúdi képviseleten tartózkodik, és emiatt választ vártak az illetékesektől. Rövidesen meg is jött a hivatalos szaúdi reagálás, ami szerint Kasoddzsi a papírjai átvétele után azonnal elhagyta a konzulátust, ők nem tudnak a hollétéről.

A török rendőrség a hétvégén már azt jelezte, hogy információik szerint a férfit meggyilkolhatták, és azonnal titokban elszállították az épületből.

„Két nappal ezelőtt kaptuk az első fülest, hogy a hatóságok gyanúja szerint megölték. A török hatóságok egyelőre azt ígérték csak, hogy a hét elején fognak hivatalos bejelentést tenni a halál okáról” – mondta a Török-Arab Médiaszövetség vezetője.

A rejtélyes üggyel – annak érzékenysége miatt – kormányzati szinten foglalkoznak.

„Mindent vizsgálunk, a konzulátus bejáratait, a ki- és belépőket, még a repülőjáratok utaslistáit is átnézzük” – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A biztonsági kamerák felvételeit a török nyomozók átnézték, és nem látták Kasoddzsit távozni, viszont kedden egy 15 tagú szaúdi küldöttség diplomáciai védettség alatt álló autókon hagyta el a képviseletet. A szaúdi konzul szombaton beengedte a nyomozókat és a sajtót az épületbe, de azok semmit sem találtak. Dzsamal Kasoddzsi a szaúdi királyi család és szaúdi kormányzati emberek tanácsadója volt, de idővel a rezsim kritikusává vált, majd a börtönbüntetés elől az Egyesült Államokba költözött, és a Washington Post Közel-Kelet-elemzője lett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!