2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Megerősítené az unió határait Merkel

Hír TV

2018. május 16., szerda 22:03, frissítve: szerda 22:37

Meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait, és európai egységet kell kialakítani a migrációs ügyben is. Erről beszélt a német kancellár ma a berlini szövetségi parlamentben, utalva arra, hogy Amerika nemzetközi lépései azt mutatják, hogy a többoldalú kapcsolatok egyre kisebb jelentőséggel bírnak.

Parázs hangulatban kezdődött a német költségvetés általános vitája a Bundestagban. A kancellár beszéde előtti felszólalások között a migránsellenes Alternatíva Németországnak párt frakcióvezetője erős kifejezéseket is használva hívta fel a figyelmet annak kockázataira, hogy Németország akadálytalanul engedi be a bevándorlókat.

Annyit mondhatok, burkásokkal, fejkendős lányokkal, eltartott késes férfiakkal és egyéb semmirekellőkkel nem lehet biztosítani jólétünket, a gazdasági növekedést, és a jóléti államot - mondta az Alternatíva Németországnak frakcióvezetője, Alice Weidel, aki azzal zárta beszédét: ezt az országot idióták vezetik.

A képviselőnőt a házelnök rendreutasította azzal, hogy a kijelentés diszkriminálja a fejkendős nőket.

A kancellár azonban válaszra sem méltatta szavait. Ehelyett bemutatta azt a költségvetési tervezetet, amivel szerinte megmutathatják, hogy minden európai ország gazdaságának elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy kiállja az olyan válságokat, mint például az Egyesült Államok kilépése az iráni atomalkuból, ami törést okozott Amerika és Európa kapcsolatában.

A transzatlanti kapcsolatnak ki kell bírnia a véleménykülönbségeket is, ahogy azt ezekben a napokban is láthattuk, amikor az Egyesült Államok kilépett az iráni atomszerződésből - hangoztatta Angela Merkel, aki beszédében kihangsúlyozta a biztonságpolitika és a védelem fontosságát, ezzel indokolta, hogy a katonai célú kiadásokat is mérsékelten ugyan, de megemelné. Megismételte azt is, hogy Európának több felelősséget kell vállalnia saját külső határainak védelmében, ezért meg kell erősíteni az uniós határvédelmi szervezetet, a Frontexet. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az európai egységet a migrációs válság megoldásában is meg kell teremteni, a nemzeti bezárkózás nem lehet megoldás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!