2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Megérkezett az iszlamista terror

2016. július 27., szerda 09:00

Megérkezett az iszlamista terror Németországba. Magyarázatot követel Berlintől Varsó. Behajózott migránsok Szlovéniában. Külföldi lapszemle.

Az iszlamista terror megérkezett Németországba, ezért fel kell lépni a lakosság védelmében és nem szabad relativizálni a problémát – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök. A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a jobboldali CSU elnöke a berlini vezetés nyilatkozataira utalva hangoztatta: elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a politika nem ígérhet teljes biztonságot. Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a menekültek által elkövetett würzburgi és ansbachi, a hatóságok előzetes megállapításai szerint iszlamista hátterű támadásról szólva azt mondta: az utóbbi hónapokban sajnos az is kiderült, hogy a menekültek útvonalait terroristák és bűnözők is használják, akik menedékkérőnek adták ki magukat, ezért nem szabad alkalmazni a nyitott határok politikáját. És fokozottabban kell ellenőrizni, hogy mi folyik a menekültszállásokon.

Magyarázatot követel a lengyel kormány Berlintől a terrorcselekményekkel kapcsolatban. A Rzeczpospolita című lengyel lap beszámolója szerint Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azt mondta: „Hetek óta naponta terrortámadásokról hallunk. A legutóbbi események lengyel állampolgárokat is érintettek”. Reutlingenben ugyanis egy lengyel nőt gyilkolt meg egy szíriai férfi bozótvágó késsel. A német hivatalos vizsgálatok szerint ugyanakkor a gyilkosság oka párkapcsolati konfliktus volt. A miniszterelnök szerint: a lengyel állam kötelessége, hogy magyarázatot, őszinte tájékoztatást követeljen az eseményekkel kapcsolatban, azok ugyanis a közvetlen szomszédságunkban történtek. Egy nappal korábban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a német kormányt tette felelőssé a legutóbbi erőszakos cselekményekért.

Tucatnyi menedékkérőre bukkantak Koper kikötővárosában egy Törökországból érkező teherhajón, a kilenc szíriai és három iraki a legénység segítségével rejtőzött el a fedélzeten – számol be a ljubljanai Delo című napilap. A török legénység tagjait őrizetbe vették. A migránsok, akiket hétfőn fedeztek fel, menedékkérelmet nyújtottak be és egy menekültszállásra szállították őket. Ez az első alkalom, hogy Szlovéniában egy teherhajó fedélzetén rejtőzködő migránsokra leltek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!