2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Megbüntethetik a lengyeleket az igazságügyi reform miatt

2017. július 26., szerda 07:44, frissítve: szerda 08:59

Eljárást indíthat az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben. Folytatná a csatlakozási tárgyalásokat Törökország az EU-val. Az Európába érkező kiskorú migránsok nagy többsége nem Olaszországot vagy Európát tartotta úti célnak.

Azonnali jogi következményekkel fenyegetheti meg Lengyelországot szerdán az Európai Bizottság, ha az új igazságügyi reform keretében Varsó elkezdi a bírák menesztését – értesült a Reuters. Az EB szerdán tárgyal a vitatott lengyel igazságügyi reformról. A Reuters szerint valószínű, hogy a testület felhatalmazza Jean-Claude Juncker elnököt vagy Frans Timmermans alelnököt, hogy jogi eljárásokat kezdeményezzen Lengyelország ellen, ha megkezdik a bírák menesztését vagy az elnöki vétót leszavazza a parlament. A kötelességszegési eljárás esetén nincs szükség az összes tagállam támogatására, viszont a bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat, amelynek elmarasztaló ítélete esetén Varsó súlyos pénzbüntetésre számíthat.

Meg kell erősíteni az együttműködést Törökország és az Európai Unió között, és folytatni kell a párbeszédet a kapcsolatok rendezése érdekében – idézi Mevlüt Cavusoglu külügyminisztert a török Hürriyet Daily News. A tárcavezető leszögezte, hogy több kérdésben továbbra sincs egyetértés Törökország és az Európai Unió között. Ömer Celik EU-ügyi miniszter szükségesnek nevezte a szerinte az uniós–török kapcsolatok gerincének számító csatlakozási tárgyalások folytatását, mondván „Törökország nemcsak egy szomszédos ország, nem pusztán egy stratégiai partner, hanem tagjelölt ország”. Johannes Hahn bővítési biztos szerint azonban súlyos aggodalomra ad okot, hogy tömegesen börtönöznek be újságírókat, akadémikusokat, írókat, ügyvédeket és jogvédőket Törökországban.

A kiskorú migránsok és menekültek többsége saját maga határozza el, hogy a földközi-tengeri útvonalon át Európába megy – írja az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának jelentésére hivatkozva a brit Wiredgov. Az Olaszországban partot ért gyermekek hetvenöt százaléka saját akaratából kelt útra Afrikából Európába, s a folyamat sokuknál több mint két évet vett igénybe. A kisfiúk legtöbbször a származási országukban tapasztalható konfliktus és a mindennapos családon belüli erőszak elől menekültek el, a lányok közül minden ötödik a kényszerházasságot jelölte meg menekülése okaként. A többségében Nyugat-, illetve Kelet-Afrikából származó kiskorúak kevesebb mint fele hagyja el otthonát azért, hogy Olaszországba, ezáltal Európába menjen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!