2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megbukott a puccskísérlet, letartóztatták a katonákat

Katonai puccskísérletet hajtottak végre Gabonban. A hadsereg megszállta az állami rádiót és a televíziót, és beolvasták a közleményüket. A kormány nem sokkal később bejelentette, elfogták a hatalomátvételt megkísérlő katonákat. Egy viszont még szökésben van.

  • Megbukott a puccskísérlet, letartóztatták a katonákat

Gabon fővárosában, Libreville-ben a hadsereg egy része elfoglalta az állami rádiót és a tévét, beolvasta a közleményét, és hatalomátvételt kísérelt meg. A katonák bejelentették, hogy a demokrácia helyreállítására indították meg az akciót. Felszólították a gaboniakat, hogy támogassák lépésüket.

„Eljött az idő, amelyre olyan sokat vártunk. A hadsereg úgy döntött, hogy a nép mellé állva megmenti Gabont a káosztól. Ha éppen esztek, hagyjátok abba! Ha éppen inni akartatok, tegyétek le a poharat! Ha éppen alszotok, keljetek fel, és ébresszétek fel szomszédaitokat is, és egy emberként vonuljatok ki az utcákra, és foglaljátok el a középületeket, repülőtereket!” – mondta a közleményt beolvasó katonatiszt, aki a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként és egy ifjúsági mozgalom vezetőjeként mutatkozott be.

Szemtanúk szerint lövések is eldördültek a médiumok épületénél. A puccskísérlet nem tartott sokáig. A kormány még délelőtt bejelentette, ura a helyzetnek, és letartóztatták az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő katonákat. Az Afrikai Unió közleményben elítélte az államcsínyt.

A nyugat-afrikai ország 59 éves elnöke november óta Marokkóban tartózkodik, agyvérzés miatt gyógykezelésen vesz részt. Újévi üdvözletét is Rabatban rögzítették. Állapotáról keveset közöltek, az alkotmánybíróság csak bizonyos jogköröket adott át az alelnöknek és a kormányfőnek.

„Igaz, hogy nehéz időszakon mentem keresztül, vannak ilyenek az életben. Ezt a megpróbáltatást túléltem, hál' Istennek, és a körülöttem állóknak, különösen a családomnak. Honfitársaim, minden energiámmal és erőmmel az ország szolgálatában állok, hogy javítsak az életfeltételeken” – mondta Ali Bongo Ondimba, gaboni elnök.

Gabon 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. A jelenlegi elnök apja az 1990-es évekig diktatórikus módszerekkel vezette az olajban gazdag nyugat-afrikai országot. Ali Bongót két éve vitatott körülmények között újraválasztották, a voksolást halálesetekkel járó tüntetések, és összecsapások követték.

(Kezdőkép: twitter.com/NCBLOG_)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!