2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megállapodott a CDU/CSU és az SPD

Hír TV

2018. január 12., péntek 16:51, frissítve: péntek 18:13

Sikeresen zárultak az előzetes koalíciós tárgyalások Németországban, így elkezdődhetnek a hivatalos egyeztetések a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) között. Megállapodás született például arról, hogy évente legföljebb 220 ezer embert fogadnak be a menekültügyi rendszer keretében.

Nem látszott a fáradtság a három nagy német párt vezetőjén, amikor közölték a hírt a sajtóval, hogy egyezségre jutottak, pedig maratoni tárgyalássorozatot hagytak a hátuk mögött.

Öt napon át, szinte megállás nélkül dolgoztak. A tárgyalás utolsó napján 24 órán át egyfolytában. Ez is azt mutatja, hogy nem volt egyszerű dűlőre jutniuk a konzervatívoknak és a szociáldemokratáknak, különösen ami a bevándorláspolitikai és pénzügyi kérdéseket illeti. 

„Azt láttuk, most már hosszú idővel a szövetségi választások után, hogy a világ nem vár ránk tovább. Különösen ami Európát illeti, meggyőződésünk, hogy új lendületre van szükség. Erre új ötleteket dolgoztunk ki, nagy bizalommal, különösen a pártvezetők egymás között. Így meggyőződésem, hogy Franciaországgal hamarosan több együttműködési lehetőséget is találunk majd” – utalt Emmanuel Macron francia elnök reformjavaslataira a német kancellár, Angela Merkel.

Egy új Európa-politika az SPD feltétele volt a koalíciós tárgyalások megkezdéséhez.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a koalíciós dokumentum Európa-fejezete új kezdetet jelent Európa számára. Németország meg tudja tartani erős szerepét Európában, ha erre a dokumentumra épít” – fogalmazott Martin Schulz pártvezető.

Az Európa-fejezet a legelső a három párt által elfogadott dokumentumban. Német politikai elemzők szerint ez egy 28 oldalas „adok és kapok”. Az SPD például mégis megengedte, hogy egyfajta létszámplafonja legyen a menedékkérőknek, még ha a 200 ezres számot a dokumentumban nem is így hívják. Viszont elérte azt, hogy márciustól újra lehetséges legyen a családegyesítés az ideiglenes státuszú menekültek számára, igaz, havi ezer főben maximalizálták a behozható családtagok számát.

Végül a dokumentumba nem került bele a magas jövedelműek adóterheinek emelése, valamint a magánbiztosítás felszámolása, amikhez korábban az SPD annyira ragaszkodott. Viszont belekerült az alapnyugdíj intézménye, illetve hogy a jövőben már nem a munkavállalót terheli az egészségbiztosítási járulék oroszlánrésze, felét a munkaadónak kell fizetnie.

Bár a maratoni tárgyalássorozat már véget ért az SPD központjában, Martin Schulzra azért még nagy feladat vár. Jövő hét vasárnap Bonnban a párt bázisát kell meggyőznie arról, hogy elfogadják ezt az előkészített dokumentumot, és megkezdjék a hivatalos tárgyalásokat Angela Merkellel és a Horst Seehoferrel. Így kormányalakításra csak nem sokkal húsvét előtt lehet számítani.

Bejelentkezés 15 órakor:

(A Hír TV-t Berlinből Diseri Dóra tudósította.)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!