2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Megállapodást kötöttek a rohingják hazatelepítéséről

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 12:41, frissítve: csütörtök 12:55

A bangladesi és a mianmari vezetés közti egyezség részletei nem ismertek, de nemzetközi segélyszervezetek attól tartanak, hogy erőszakkal telepítik majd vissza Mianmarba az onnan üldöztetés miatt elmenekült kisebbséget.

Banglades keleti határán a zsúfolt menekülttábor lakói mindannyian a rohingja kisebbség tagjai. A szomszédos Mianmarból, az egykori Burmából menekültek ide, ahol az ENSZ és az amerikai kormány szerint olyan súlyos jogsértések érik őket, ami már kimeríti az etnikai tisztogatás fogalmát. A mianmari hadsereg tagad.

„Mélységesen aggaszt minket a mianmari hadsereg és helyi csoportok erőszakos és aránytalan fellépése a rohingják ellen. Rengeteg támadás történt, 300 falut romboltak le, aminek következtében 600 ezren menekültek Bangladesbe” – mondta Jeff Merkley amerikai szenátor.

A többségben muszlim vallású rohingjákat már régóta üldözik Burmában arra hivatkozva, hogy terroristák vannak köztük. A helyzet csak az utóbbi években vált olyan súlyossá, hogy a kisebbség tagjai menekülni kényszerültek.

„Itt élünk a tűző nap alatt és az éjszakai hidegben. Nem akarok itt élni, el akarok menni innen” – fogalmazott az egyik menekült.

A bangladesi vezetés közben megállapodott Mianmarral több százezer rohingja hazatelepítéséről. A segélyszervezetek attól tartanak, hogy ez erőszakkal való visszatoloncolást jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!