2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

„Még mindig szeretünk, ember, én európaiakkal dolgozom”

2016. június 25., szombat 20:48, frissítve: vasárnap 10:27

Egyre több brit rémült meg az uniós tagság elveszítésétől. Több mint 2 millióan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amely újabb népszavazás kiírását követeli. Érik az Egyesült Királyság szétszakadása is, London független városállamként maradna tagja az EU-nak. Nagy-Britanniából távozhatnak a skótok és az írek is.

Ezek a tüntetők az uniós tagság elvesztését siratták Londonban, a brit törvényhozás szomszédságában található Parlament téren. Londonban ők adják a többséget. A brit fővárosban aláírásokat gyűjtenek azért, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból és független városállamként csatlakozzon az EU-hoz.

„Az elmúlt napokban csak azt hallottuk faj, faj és faj, és ha felébredünk egy olyan országban, ahol az angol védelmi liga, a UKIP és a brit nemzeti párt ünnepel, az azt jelenti, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel az országgal, és nagy változásokra van szükség” – mondta az egyik tüntető.

Szerte Nagy-Britanniában egy másik petícióhoz gyűlnek az aláírások. Az EU hívei egy második népszavazást követelnek az uniós tagságról - mégpedig megszigorított feltételekkel. Legalább 75 százalékos részvételt és 60 százalékos többséget követelnek.

„Még mindig szeretünk, ember, én európaiakkal dolgozom. Magyarokkal, bolgárokkal, lettekkel, spanyolokkal. A legjobb barátom spanyol. Szeretem Európát. Úgy érzem, ez nem az én nevemben történik. Sírva ébredtem fel a népszavazás eredményeire, mert az nem az én szavazatom miatt lett, és mert nem engem képvisel és sosem fog, és ezért is akarunk még egy népszavazást” – mondta egy másik tüntető.

A csütörtöki népszavazáson a britek 52 százaléka mondott nemet az EU-ra, a részvétel pedig nem érte el a 75 százalékot.

„A hagyományos brit politikai elit eltávolodott a társadalomtól, a szavazóktól, ezek a szavazók, akiket a BBC egyszerűen csak a csendes angoloknak, a csendes, vidéki, fehér angoloknak nevez, ők megelégelték a hagyományos politikai elitet, David Cameront, illetve az ellenzéki munkáspártot is, és ezek a pártok már nem tudták őket megszólítani, tehát tulajdonképpen azzal, hogy az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, azzal arra szavaztak, hogy egy új politikai rendszer alakuljon ki a szigetországban” – jelentette Londonból a Hír TV tudósítója.

Az Európai Bizottság brit tagja két nap alatt levonta a politikai következtetést a referendum eredményéből. Jonathan Hill távozik a testületből, amelyet az unió kormányaként szokás emlegetni.

„Úgy vélem, hogyha ilyen nagy döntések vannak, amik voltak, akkor az embereknek látniuk kell, hogy ezeknek a döntéseknek a hatására a dolgok megtörténnek, és ebben az esetben én azt éreztem helyesnek, ha felállok. Nem hiszem, hogy tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna” – mondta Jonathan Hill pénzügyi biztos.

Skóciában a helyi kormány kész kilépni az Egyesült Királyságból az uniós tagság megőrzésért.

„Egy második függetlenségi szavazás egyértelműen az a lehetőség, amelynek napirenden kell szerepelnie, és nagyon is ott van. És hogy biztosítsuk, hogy ez a lehetőség kivitelezhető legyen, a szükséges időkeretben lépéseket fogunk tenni, hogy a szükséges jogi környezet is a helyére kerüljön” – így Nicola Sturgeon skót miniszter.

Az első népszavazást 2014-ben tartották Skócia függetlenségéről. De akkor azok kerültek többsége, akik ellenezték az elszakadást Angliától, Walestől és Észak-Írországtól.

Egyeztetések

A francia elnök, Francois Hollande az ellenzékkel egyeztetett a britek kilépésének várható hatásairól. Elődje, a konzervatív Nicolas Sarkozy szerint az EU-nak új alapszerződésre van szüksége. A radikális Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen a brit útra lépne és népszavazást tartana Franciaország uniós tagságáról, ám az ötletet Hollande elnök azonnal elvetette.

Minden megoldódik

Donald Trump szerint hamarosan megoldódnak majd az Egyesült Királyságon belüli problémák, amit a népszavazás okozott. A republikánusok elnökjelöltje Nagy-Britannia-i látogatásán David Cameron miniszterelnök lemondását sajnálatosnak nevezte. A nyíltan bevándorlásellenes politikus ellen Skóciában is tüntettek. Az amerikai milliárdos azért látogatott Nagy-Britanniába, hogy megnyissa felújított golfklubját. A mágnás 2014-ben vásárolta a klubot, ami egészen mostanáig nem a nevén futott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!