2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Még mindig növekedhet az áldozatok száma

2017. június 16., péntek 18:10, frissítve: péntek 18:10

Már legkevesebb harminc halálos áldozata van a londoni toronyháztűznek, jelentette be a brit rendőrség. A halottak száma valószínűleg növekedni fog. A hatóságok szerint nem biztos, hogy minden áldozatot sikerül azonosítani. Eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy szándékos tűzokozás történt.

Egy londoni nő hirdetések segítségével kereste rokonait. Hat családtagja tűnt el a szerdai toronyháztűzben: az anyja, a testvére, a testvérének a férje és három gyerekük. A huszonkettedik emeleten laktak, ő nem volt otthon a tűz idején.

„Nagy dühöt érzek. Megteszem, amit tudok, de igazából nem tudok mit tenni. Mindennap nézem azt az épületet, csak nézem, és azt gondolom, Istenem, segíts ezeknek az embereknek. Remélem, hogy kórházban vannak, sikerült lejutniuk a lépcsőn, és kijutniuk a szabadba. Mindenkinek, nemcsak az én családomnak. Imádkozom értük” – mondta a leégett toronyház egyik lakója, Sawsan Choucair.

A százhuszonhét lakásos házban közel hatszázan éltek, közülük több tucat embert tartanak nyilván eltűntként. A tűzoltók különlegesen kiképzett kutyákkal és drónokkal kutatják át az épületet, amely a tűzvész ellenére nem dőlt össze.

A megtalált áldozatok közül eddig csak keveset sikerült azonosítani. Egyikük egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába, és mérnöknek tanult. A toronyház tizennegyedik emeletén lakott bátyjával együtt, akit a tűzoltók kimentettek.

„Hátranéztem, és nem láttam az öcsémet. Kérdeztem, hogy hol van az öcsém. A többiek már mentek le a lépcsőn. Aztán kimentem, felhívtam telefonon, és megkérdeztem, hol van. Azt válaszolta, hogy a lakásban. Erre azt kérdeztem, hogy miért nem jött oda, a tűzoltók kivittek minket, azt hittem, ő is velünk van. Erre azt mondta, hogy nem, őt senki sem hozta ki. Azt kérdezte, hogy miért hagytam ott, én úgy feleltem, hogy nem hagytam ott, azt hittem, hogy kimentették velem együtt. De nem vitték ki, hanem otthagyták” – mondta az egyik áldozat testvére, Omar Alhajali.

A kórházba szállított túlélőket Theresa May miniszterelnök is meglátogatta. A lakóknak segítő önkénteseket pedig a kilencvenegy éves II. Erzsébet királynő, valamint Vilmos herceg kereste fel.

A Scotland Yard vizsgálja a tűz okát, de eddig nem talált szándékosságra utaló nyomot.

„Nyomozóink és szakértőink megvizsgálták azt a helyet, ahonnan a tűz kiindult. Az eddigi információk alapján semmi sem utal arra, hogy szándékosan okozták a tüzet” – nyilatkozta Stuart Cundy rendőrségi vezető.

A leégett toronyház több mint negyvenéves volt. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960–70-es években. A hatóságok most az összes ilyen épület tűzbiztonságát felülvizsgálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!