2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Még hivatalba sem lépett, már bajt okozhat Trump

2016. december 12., hétfő 13:19

Tudatlan gyereknek és naivnak nevezte a megválasztott amerikai elnököt egy kínai napilap, egy Tajvannal kapcsolatos megjegyzése miatt. Donald Trump szerint az „egy Kína” elv nem szolgálja az amerikai érdekeket. Peking viszont a térség biztonsága és stabilitása szempontjából aggódik a kijelentések miatt.

„Nem akarom, hogy Kína diktáljon nekem. Engem hívtak, nem én kezdeményeztem a hívást, nagyon rövid telefonhívás volt, amely a választási győzelemhez gratulált. Nagyon kedves hívás volt” – ezt válaszolta a megválasztott amerikai elnök a múlt heti, Tajvannal kapcsolatos bírálatokra a Fox televízióban.

Donald Trumpot a hónap elején hívta fel a szigetország elnöke, hogy gratuláljon a republikánus párti győztesnek. Ezzel viszont az új amerikai elnök megszegett egy majd négy évtizedes hivatalos amerikai politikát, ugyanis az Egyesült Államoknak hivatalosan csak Kínával van kapcsolata. Trump szerint ez nem szolgálja az amerikai érdekeket – ezt egy vasárnapi interjújában ki is fejtette.

„Komoly károkat okoz nekünk Kína a pénze leértékelésével, azzal, hogy keményen megadóztat bennünket a határon, miközben mi nem sújtjuk őket adóval, azzal, hogy hatalmas erődítményt épít a Dél-kínai-tengeren, amit nem kellene megtennie, és őszintén, azzal, hogy nem segít bennünket Észak-Koreával kapcsolatban. Nukleáris fegyvere van, Kína meg tudná oldani a problémát, de nem segít ebben” – jelentette ki Trump.

Az „egy Kína” elv megkérdőjelezése miatt aggódik a pekingi vezetés.

„Kína tudomásul vette a jelentést, és komolyan aggódik emiatt. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Tajvan-kérdés aggasztja Kína szuverenitását és területi egységét, Kína alapértékeihez tartozik. Az „egy Kína” politika az amerikai–kínai viszony fontos alapja. Ha ezt az alapot lerombolják, szó sem lehet egy egészséges és stabil viszonyról Kína és az Egyesült Államok között” – reagált a kínai külügyi szóvivő, Keng Suang.

Peking ezért arra kéri a januárban felálló új amerikai kormányt, hogy teljes egészében, az ázsiai csendes-óceáni térségnek és a világ többi részének a békéje érdekében óvatosan kezelje a tajvani kérdést. Tajvan Peking szerint Kína szárazföldi részéhez tartozik, saját területének tartja a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta a gyakorlatilag önálló életet élő szigetet. Washington 1979-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal, azóta Tajvannal nem hivatalos kapcsolatban áll, és dollár milliárdokkal támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!