2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Mecsetből távozó tömegbe hajtott egy furgon Londonban

2017. június 19., hétfő 06:45, frissítve: hétfő 12:36

Lapértesülés szerint a gázolás után a sofőr, egy fehér férfi kiszállt a járműből és legalább egy embert megkéselt. A járókelők a földre teperték, a kiérkező rendőrök őrizetbe vették, két társa állítólag elfutott. A támadásban egy ember meghalt, és legalább tíz megsérült. A rendőrség szerint terrorakció volt.

Egy furgon gázolt el gyalogosokat a Seven Sisters Roadnál. A jármű a közelben lévő mecsetből távozó tömegbe hajtott. Több ember megsérült.

„Gyakorlatilag a járdán vezetett egyenesen a muszlimokba, és ahogy közeledett, elütött mindenkit, és azt hiszem, halottak is vannak, a többiek pedig nagyon rossz állapotban vannak” – mondta egy szemtanú, Mohamed Mohidin.

A londoni rendőrség azt közölte, hogy a helyszínen számos embert elsősegélyben részesítettek.

„Három ember volt a furgon alatt, és egy idős férfi jött ki a mecsetből, amikor elütötték, összeesett a járdán. Mindenki odament hozzá, hogy megnézzék, mi van vele, hogy újraélesszék, és kérdezgették: Jól vagy? Jól vagy? Körülbelül hat ember volt körülötte, aki segített neki. A furgon aztán balra fordult mindenféle jelzés nélkül és embereket ütött el. Egyikük a furgon alá került, az emberek körbevették a furgont, és szó szerint leemelték, hogy kihúzzák alóla” – mondta egy másik szemtanú, Khalid.

Egy embert őrizetbe vettek. Őt a helyiek rángatták ki a furgonból, majd szorították a földre, amíg a rendőrök meg nem érkeztek.

„Attól tartottunk, hogy a rendőrség nem jön majd és a férfinak baja esik, a helyzet pedig rosszabb lesz” – idézte fel Saeed Hashi szemtanú.

A furgonban a szemtanúk hárman utaztak, ketten elmenekültek, ám a rendőrség azt közölte, az elfogott férfin kívül más gyanúsított nincs, de a vizsgálat még folyik.

„Ez sokkolni fogja a muszlim közösséget és az Egyesült Királyságot és persze a szélesebb körben vett társadalmat is. Mert az emberek most fel fognak ébredni. Tragédia tragédia után történik. És most van egy ilyen utánzós támadásunk. Mi, mint muszlim közösség most terrorizálva érezzük magunkat” – emlékezett Abjol Miah szemtanú.

A brit miniszterelnök borzasztó eseménynek nevezte a támadást és lehetséges terrorcselekményről beszél. Theresa May összehívta a Cobrát, a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületét is. Terrorcselekménynek minősítette az esetet a nyomozást végző Scotland Yard is.

„Független attól, hogy mi volt az indíték és a motiváció a támadás mögött, észben kell tartanunk: ez egy terrorcselekmény volt, úgy kezeljük, és a terrorellenes csoport folytatja a nyomozást. Ez egy London és minden londoni elleni támadás volt, és össze kell fognunk a szélsőségesek ellen, bármilyen indokuk is legyen” – nyilatkozta Neil Basu, a Scotland Yard helyettes vezetője.

London muszlim polgármestere a Twitteren reagált a támadásra.

Sadiq Khan azt írta: imáink és gondolataink a Finsbury parki szörnyű terrortámadás áldozataival vannak.

A biztonságpolitikai szakértő szerint polgárháborús állapotokhoz vezethet, ha a szélsőséges dzsihadisták és más szélsőséges csoportok egymás ellen hangolják a keresztény és iszlám közösségeket.

„Ezeknek a szervezeteknek és ezeknek a csoportoknak első sorban a káosz teremtése, a káosz bevezetése a lényeg, tehát hogy beszéljenek róluk, és valamilyen fajta adok-kapok elinduljon egy adott társadalomban. Nyilvánvalóan ennek is nagyon-nagyon komoly a társadalmi veszélyessége, és adott esetben felvetheti azt a problémát, hogy kvázi egyfajta polgárháborús állapot robbanhat ki, amiben a szélsőséges dzsihadisták és más szélsőséges csoportok egymás ellen hangolják a keresztény illetve iszlám közösségeket és ez innentől kezdve totális pokol egy adott országban” – mondta a szakértő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!