2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

May utódjáról döntenek

Hétfőn hivatalosan is megkezdődött a brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata. A jelöltek délutánig jelezhették indulási szándékukat. A határidő lejárta után a frakció illetékes bizottsága nyilvánosságra hozta a 10 aspiráns nevét. Többségük a kabinet minisztere.

  • May utódjáról döntenek

Tíz jelölt nevét sorolta fel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezető tisztségére az illetékes szakbizottságának vezetője hétfőn este.

 A jelöltek egy része a jelenlegi kormány tagja, például a belügyi, az egészségügyi, a fejlesztési, a környezetvédelmi és a külügyi tárca vezetője. És ringbe száll London előző polgármestere, a volt Brexit-ügyi és a korábbi munkaügyi miniszter is.

Az új pártelnököt és a leendő kormányfőt 5 fordulós körben választják meg. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat pedig jövő héten tartják. A végső döntést a Konzervatív Párt 160 ezer tagja hozza meg.

A jelenlegi ütemterv szerint a vezetőválasztás nyertese július végén veheti át tisztséget. Ezután tájékoztatja majd kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Valamennyi politikus kampányát a Brexittel kapcsolatos ígéretekre építette. Az egyik legesélyesebb jelölt a mezőgazdasági tárca vezetője.

"Minden alkalommal, minden fórumon a konzervatív értékrend fontosságát hirdettem. Ez nem változott. Ezen értékek melletti elkötelezettség tette naggyá pártunkat és erőssé országunkat. Célom, hogy eleget téve a népakaratnak, kivezessem az országot az Európai Unióból. Ennek október végéig meg kell történnie" - mondta a mezőgazdasági miniszter, Michael Gova.

A külügyi tárca vezetője szerint az ország sorsa a sikeres kilépésen múlik.

"A Brexit-tervezet elutasítása komoly problémát jelent. Egy jól előkészített és levezényelt kiválási folyamat meghatározza a jövőnket és pártunk sorsát is. Ha nem léptetjük ki az Egyesült Királyságot az Unióból, az kormány bukását eredményezheti" - hangsúlyozta Jeremy Hunt, külügyminiszter.

Theresa May miniszterelnök május végén jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről. Ezzel kormányfői tisztsége is megszűnik.

Döntését azzal indokolta, hogy nem sikerült elfogadtatnia a londoni parlament alsóházával azt a dokumentumot, ami a szigetország uniós tagságának megszűnéséről rendelkezik.

Theresa May utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátja pártelnöki és kormányfői feladatait.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!