2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

May kizárta a közös piacot az unióval

2017. szeptember 22., péntek 18:43, frissítve: péntek 22:51

Még mindig bizonytalan, hogy mi lesz az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokkal a brexit után. A brit miniszterelnök ma egy firenzei eseményen beszélt a kilépési tervről, de még mindig nagyon sok a kérdőjel. Theresa May szerint országa nem fog szabadkereskedelmi megállapodást kötni az EU-val, akkor sem, ha így nem tudnak maradéktalanul hozzáférni az európai közös piachoz.

Az időhúzásra játszik a brit kormány. Theresa May lényegében beismerte, hogy megcsúsztak a kilépési tárgyalással, amikor bejelentette, hogy két év átmeneti időszakot szeretne a végleges kilépés előtt. Magyarul a britek papíron 2019-ben kilépnének, de 2021-ig minden maradna a régiben.

„Az EU sikeressége a mi nemzeti érdekünk is. De a brit lakosság döntött, a kérdés pedig most az, hogy a kreativitásunkat, fejlesztéseinket, tudásunkat, lehetőségeinket kihasználva képesek leszünk-e egy újfajta partneri viszonyt felépíteni Európával. Szerintem igen” – mondta a miniszterelnök.

A londoni kormány egységes szabadkereskedelmi egyezményt sem kötne az EU-val, mert akkor garantálniuk kellene az európai uniós munkavállalók jogait. Ehelyett minden országgal kétoldalú egyezményeket kötnének.

A Hír TV-nek a budapesti brit nagykövet megerősítette, hogy megkezdték az előkészítést. „Nincs annak értelme, hogy csak és kizárólag a kilépésről beszéljünk, figyelembe kell venni azt is, hogy mi történik majd a kilépést követően. Egy fontos megállapodást kell elérnünk az októberi európai tanácsi üléshez, és meg kell erősítenünk és biztosítanunk kell a többi tagállamot, hogy érdekeik nem sérülnek, és mi elkötelezettek vagyunk a pénzügyi kötelezettségeink kifizetését illetően” – fejtette ki Iain Lindsay.

A konzervatívok terveivel a párton belül is sokan elégedetlenek. Névtelen források szerint elképzelhető, hogy a következő, október eleji pártkonferencián megpuccsolják Theresa Mayt, és a keményvonalas brexitpárti külügyminiszter, Boris Johnson kerül hatalomra. Maytől a többi ellenzéki párt, a kilépéspárti függetlenségi párt, valamint a bennmaradáspárti liberálisok és a munkáspárt is szabadulna.

„Tizenöt hónap telt el a brexitnépszavazás óta, és a miniszterelnök most kezd eljutni oda, hogy hajlandó szembenézni a valósággal. Előáll azzal, hogy legyen kétéves átmeneti időszak? Most komolyan? Erről már két éve szó volt. May beszéde csak a párton belüli vitájához kapcsolódik, a brit kilépéshez egy lépéssel sem visz minket közelebb” – mondta Jeremy Corbyn, a Munkapárt vezetője.

A brit belpolitikai csatározással kapcsolatban az EU kivételesen egységes. Édouard Philippe francia miniszterelnök épp May beszédével egy időben ismételte meg, amit az Európai Bizottság elnöke mondott, hogy a britek semmiféle kedvezményre nem számíthatnak, ha egyszer tényleg megkezdődik a tárgyalás a kilépés mikéntjéről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!