2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„May bejelentése egyéni érdekekről szól”

,

2017. április 18., kedd 12:20, frissítve: kedd 18:00

Előre hozott választásokat javasol Nagy-Britanniában a miniszterelnök. Theresa May azt reméli, hogy a konzervatív párt támogatottsága nő, így a kormány a jelenleginél erősebb felhatalmazással tárgyalhat az Európai Unióval a brexit részleteiről.

A brit miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. előtt jelentette be Theresa May, hogy előre hozott választás kiírását kezdeményezi. A miniszterelnök javaslatáról szerdán szavaz a parlament, ahol a Konzervatív Párt adja a többséget.

„A kabinetülésről jövök, amelyen egyetértettünk, hogy június 8-ra előre hozott választást kiírását javasoljuk” – jelentette be a brit miniszterelnök.

Theresa May szerint erős felhatalmazás kell ahhoz, hogy a brit kormány eredményesen tárgyaljon az Európai Unióval a kilépésről.

„Az ellenfeleink azt hiszik, hogy mivel a kormánytöbbség nagyon kicsi, ez azt jelenti, hogy gyengülni fog az elhatározásunk, és visszalépésre kényszeríthetnek minket. Rosszul gondolják. Alábecsülik az elkötelezettségünket, de én nem fogom hagyni, hogy veszélybe sodorják dolgozó emberek millióit. Hiszen mindazzal, amit tesznek, aláássák és gyengítik a kormány pozícióját a brexittárgyalásokon” – tette hozzá Theresa May.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője már el is kezdte a kampányolást.

„Örülök, hogy lehetőséget kapunk a brit emberek meggyőzésére arról, hogy fel kell emelni a hangunkat a kormány és megbukott gazdaságpolitikája ellen” – nyilatkozta Jeremy Corbin.

Az uniós tagsághoz ragaszkodó Skócia első minisztere szerint az előre hozott választással pártpolitikai játszmába kezdett Theresa May.

„Világos, hogy a miniszterelnök bejelentése kizárólag a pártja egyéni érdekeiről szól, és nem az ország érdekeiről. Egyértelmű, hogy a Munkáspártban lévő zavarodottságot kihasználva szét akarja zúzni az ellenzéket” – reagált Nicola Sturgeon.

Az Európai Bizottság belügynek tekinti a brit kormány kezdeményezését.

„Az Európai Unió demokráciákból áll, amelyek tartanak választásokat. Ez normális. A választás jó dolog. Általánosságban támogatjuk” – mondta az EB szóvivője, Margaritis Schinas.

Egy internetes felmérés szerint a britek 54 százaléka úgy gondolja, a gazdasági kapcsolatot mindenképp meg kellene tartani az EU-val, ezért a többség nem támogatja a jelenlegi kormány brexitstratégiáját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!