2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

May aláírt, hivatalosan is kezdődik a brexit

2017. március 29., szerda 07:17, frissítve: szerda 15:21

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének folyamata, a brexit, amely két év múlva ér véget.

Theresa May brit miniszterelnök március 28-án késő este írta alá az 50. cikkelyt, amely kétéves időtávban határozza meg a kilépés folyamatát. A történelmi eseményről mindössze két fényképfelvételt hoztak nyilvánosságra.

Szerda délután May a londoni parlamentben is megtette a brexitről szóló bejelentést.

Ezzel egy időben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke átvette a folyamat elindításáról szóló levelet, ezzel Brüsszel részéről is hivatalosan megkezdődött a brexit.

„Nincs okunk úgy tenni, mintha ez egy boldog nap lenne: sem Brüsszelben, sem Londonban nem az. Hiszen végül is a legtöbb európai, köztük a brit választók majdnem fele azt szeretné, ha együtt maradnánk, ahelyett hogy elsodródunk egymástól. Ami engem illet, én nem fogok úgy tenni, mintha boldog lennék ma” – nyilatkozta Donald Tusk.

A legnagyobb tétje az európai közös piachoz való hozzáférésnek van. London egy átfogó szabadkereskedelmi egyezményt szeretne.

„Bátor és ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményre törekszünk majd az Európai Unióval, amely a lehető legszabadabb áru- és szolgáltatáscserét teszi lehetővé Nagy-Britannia és az EU tagállamai között” – mondta a brit miniszterelnök, Theresa May.

Brüsszel viszont ezért cserébe a munkavállalók szabad mozgásának biztosítását követeli–- pont azt, ami miatt a brexitpártiak kerültek többségbe a népszavazáson.

A britek előre menekülnek, a kormány tagjai világszerte azért kampányolnak, hogy az egykori Brit Birodalom államaival szabadkereskedelmi egyezményt kössenek. Eddig csak Donald Trump nyilatkozta azt, hogy kész a lehető leggyorsabban szabadkereskedelmi egyezményt kötni a britekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!