2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Mászólecke közben halt meg hét diák Japánban

2017. március 28., kedd 11:49

A lavinariasztás ellenére voltak a hegyoldalban azok a japán iskolások, akiket mászólecke közben temetett maga alá a hó. Hét középiskolás fiú és tanáruk halt meg, azt még vizsgálják, hogy miért hagyták figyelmen kívül a riasztást. A kormányfő azt ígérte: mindent megtesz, hogy ne következhessen be hasonló tragédia.

Nasuban, a kelet-japán városban egy fiatalokból álló csoportot sodort el egy lavina. Hét diák és tanáruk meghalt, csaknem negyvenen megsérültek.

„Egy ötven méter széles és negyven-ötven centiméter vastag hóréteg mozdult meg. Ez volt a lavina kiterjedése” – tájékoztatott Azusa Degava, a japán lavinafigyelő szolgálat vezetője.

A tanulók éppen mászóleckéket vettek, amikor a tragédia történt. A japán meteorológiai intézet előző nap figyelmeztetést adott ki lavinaveszély miatt, mivel nyolc óra alatt 33 centiméter hó hullott a térségben. Azt még vizsgálják, hogy a csoport a riadó ellenére miért merészkedett ki a hegyoldalra.

„Olyan sok hó esett, hogy nagyon valószínű volt, hogy elkap egy lavina, ha kimész” – mondta a mentőegység egyik tagja, Itsuro Vatabe.

A miniszterelnöki iroda válságkezelési központja létrehozott egy egységet, amely kizárólag ezt a katasztrófát vizsgálja majd.

„A kormány mindent meg fog tenni, hogy ne ismétlődjön meg a tragédia. Ezért alaposan kivizsgáljuk az okokat, erősítjük a vészjelző és az evakuációs rendszert, megvizsgáljuk a veszélyes helyeket, és komoly ellenőrzéseket fogunk végezni” – közölte a japán miniszterelnök, Abe Sinzó.

A síkomplexumban múlt héten fejeződött be a síszezon. A térségben ez volt az első halálos áldozatot követelő lavina az elmúlt három évben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!