2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Másodszor is női kormányfője lehet a briteknek

2016. június 30., csütörtök 15:03, frissítve: csütörtök 15:15

Nem indul a brit kormányfői posztért Boris Johnson. Az uniós kilépéspárti politikus nem indokolta döntését, mindössze annyit mondott, hogy a kollégáival folytatott konzultáció után döntött így. Johnson helyett egy másik kilépéspárti politikus, Michael Gove igazságügyi miniszter száll harcba a posztért. Legnagyobb vetélytársa Theresa May EU-párti belügyminiszter lehet.

Lehetséges, hogy néhány hónapon belül Theresa May belügyminiszter lesz Nagy-Britannia történetének második női kormányfője. Az 59 éves May csütörtökön hivatalosain is jelezte indulását a posztért. „Azért hívtam ma ide önöket, hogy bejelentsem: indulok a Konzervatív Párt elnöki és Nagy-Britannia miniszterelnöki tisztségéért” – fogalmazott May.

Hozzátette: a múlt heti referendum után az országnak erős, már bizonyított vezetésre van szüksége, amely a lehető legjobb feltételeket harcolja ki Nagy-Britanniának a kilépési tárgyalásokon. Bár Theresa May uniópárti, tiszteletben tartja a választók döntését a kilépésről.

„A brexit brexitet jelent. Megvívtuk a kampányt, megtörtént a népszavazás, amelyen sokan vettek részt, és az emberek meghozták az ítéletüket. Nem szabad kísérletet tenni arra, hogy az EU-n belül maradjunk, vagy a hátsó ajtón keresztül ismét csatlakozzunk, vagy újabb referendumot tartsunk” – hangsúlyozta a brit belügyminiszter.

May szerint nincs szükség új választásokra és rendkívüli költségvetésre sem. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az idei év vége előtt, a tárgyalási feltételek ismerete nélkül nem szabad dönteni a kilépésről szóló 50-es cikkely aktiválásáról. Ezzel szembeszállt az uniós vezetők akaratával, akik szerint a briteknek minél előbb hivatalosan is jelezniük kellene kilépési szándékukat.

Romlottak Johnson esélyei

Theresa May legnagyobb vetélytársa valószínűleg a volt londoni polgármester, Boris Johnson lesz. A kilépéspárti kampány egyik vezéralakját a Konzervatív Párt tagjainak 24 százaléka támogatja, míg Mayt 31 százalék egy felmérés szerint.

Johnson esélyeit rontja, hogy váratlanul bejelentette indulását egy másik kilépéspárti politikus, Michael Gove is. Az igazságügy-miniszter Johnson szövetségese volt az EU-szkeptikusok táborában, most azonban gyakorlatilag felrúgta a szövetséget. Indulását azzal indokolta, hogy szerinte Johnson nem lenne alkalmas vezetői tisztségre.

A konzervatív párt szeptember 9-ig választja meg David Cameron utódját. A jelenlegi brit kormányfő, egyben a Konzervatív Párt vezére, múlt héten jelentette be, hogy távozik posztjáról a kilépéspártiak győzelme miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!