2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Két hete sem miniszter, máris botrányba keveredett

2016. május 24., kedd 11:19

Két hetet sem dolgozott, máris felfüggesztését kérte az egyik brazil miniszter egy újabb korrupciós botrány miatt. A tárcavezető azután nyújtotta be kérelmét az átmeneti elnöknek, hogy az egyik brazil lap egy telefonbeszélgetést közölt, ahol a miniszter az egyik olajvállalat elnökével tárgyal. A miniszer és az olajcég korábbi vezetője ellen két éve nyomoz a rendőrség.

Alig alakult meg az új jobboldali–centrista átmeneti kormány Brazíliában, máris tüntetések, tiltakozások és most már botrányok is nehezítik a munkát. A frissen kinevezett tervezési miniszter ugyanis – legalábbis az egyik brazil napilap szerint – korrupciós botrányba keveredett. A Folha de Sao Paulo nevű liberális lap ugyanis részleteket közölt egy rögzített telefonbeszélgetésből, amin Romero Juca tervezési miniszter és Sergio Machado, a Transpetro olajvállalat korábbi elnöke hallható. A felvételt márciusban rögzítették. Mind Juca, mind pedig Machado érintett a két éve kirobbant Petrobras-ügy miatt.

„Soha nem tettem semmi olyat, ami akadályozná a nyomozást. Soha senkivel nem léptem kapcsolatba a legfelsőbb bíróságból vagy a szövetségi ügyészségtől, hogy beavatkozzak a nyomozásba, vagy megváltoztassam az eredményeket. Ezért nyugodt vagyok. Amit itt mondtam, az nagyon fontos, hogy megmentse Brazíliát a paralízistől, a gazdaság kivéreztetésétől, a munkanélküliségtől, és hogy meghatározzuk, ki felelős és ki nem” – jelentette ki Romero Juca.

A lap által közölt felvétel szerint a tárcavezető azt mondja: beszélt a legfelsőbb bíróság bíráival és magas rangú katonatisztekkel, hogy biztosítsa az új kormány békés átmenetét. A felvételen a miniszter azt mondta: „kormányt kell váltanunk, hogy megállítsuk a vérzést”. Erre Machado azt válaszolta, hogy „a főügyész Juca és szövetségeseinek a nyomában van”. Később Juca elismerte, hogy a rögzített telefonbeszélgetés megtörtént, de szerinte annak témája nem a Petrobras-ügy eltussolása, hanem éppen ellenkezőleg, a korrupció megszüntetése volt.

„Nem vagyunk részrehajlóak, a nyomozók nem állnak egyik politikai párt mellett sem, a szövetségi rendőrség nem dolgozik egyik politikai pártnak sem. Csakúgy mint az ügyészség és a pénzügyminisztérium esetében esélyt sem adunk a politikai befolyásnak, amit egyébként sosem tapasztaltam a szövetségi rendőrségnél” – jelentette ki Luciano Flores de Lima a szövetségi rendőrség megbízott vezetője.

A hír kirobbanása után néhány órával felfüggesztette tárcavezetői munkáját a tervezési miniszter. „Beadok egy dokumentumot az ügyészségre, beszélek Temer elnökkel, és azt kérem tőle, hogy mentsen fel a miniszteri teendők alól addig, amíg az ügyészség meghozza a döntését. Az államtitkárom, Diogo Oliveira veszi át a helyemet” – nyilatkozta a cikk megjelenését követően a tárcavezető.

Romero Juca nem mond le. A miniszteri poszt felfüggesztése ugyanakkor nagy érvágás az átmeneti kormány számára, ugyanis a kabinet egyik legtapasztaltabb tagja száll most ki. Tervezési miniszerként Juca feladata ugyanis a költségvetés felügyelete és a jogszabályi háttér megteremtése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!