2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Marad Theresa May a brit kormány élén

A brit kormányfő szerint nem gyűlt össze az ellene tervezett bizalmatlansági indítványhoz szükséges 48 képviselő a parlamentben. Theresa May erről a Sky News brit hírtelevízióban nyilatkozott. Szerinte egy esetleges miniszterelnök csere sem könnyítené meg a Brexit-tárgyalásokat, mert azzal megállna az unióból való kilépés folyamata, és bizonytalanságot teremtene a piacokon, munkahelyek szűnnének meg. A bizalmatlansági indítványt a Konzervatív Párt frakciócsoportja szervezi, kiírásához a tory képviselők 15 százalékára lenne szükség.

  • Marad Theresa May a brit kormány élén

A következő egy hét kritikus lesz Nagy-Britannia jövője szempontjából - mondta a brit miniszterelnök a Sky News-nak. Theresa May szerint a jövő hétvégi uniós Brexit-ügyi csúcsra derül ki valójában, hogy mind a kilépésre készülő szigetország, mind a 27 bent maradó tagállam mit szól a javaslataihoz. A kormányfő reagált a távozását követelő hangokra is.

Egy vezetőváltás ezen a ponton nem fogja megkönnyíteni a tárgyalásokat, és nem fogja befolyásolni a parlamentáris folyamatokat. Egy dolog lehet a következménye, hogy az emberek és a munkahelyek szempontjából is bizonytalanság lenne. Ami azt kockáztatja, hogy elhalasztjuk a tárgyalásokat, ezzel pedig csúszik a Brexit időpontja is, és feszültséget hoz– May hozzátette: tudomása szerint nem gyűlt össze a bizalmatlansági szavazást kezdeményező, szükséges 48 támogató levél. Az 585-oldalas Brexit-megállapodást a brit képviselőháznak is el kell fogadnia, ez azonban kétesélyes a jelenlegi helyzetben. Az ellenzéki Munkáspárt biztosan nem fogja elfogadni.

Mi nem fogjuk megszavazni a javaslatot, mert nem felel meg az elvárásainknak. Nem szolgálja az országunk érdekeit. A kormánynak vissza kellene térnie az Európai Unióba, és újrakezdeni a tárgyalásokat– mondta a Munkáspárt vezetője, Jeremi Corbyn. Sok kritikus akad a kormány oldalán is, ennek köszönhető, hogy lemondott mások mellett a brexitért felelős miniszter is. Dominic Raab ugyanakkor jelezte, bár a csomaggal nem ért egyet, egy bizalmatlansági szavazáson kitartana Theresa May mellett.

Arra kértek, hogy írjak alá Michel Barnier-vel egy biankó szerződést, én meg nem voltam annyira meggyőződve ennek helyességéről. De támogatom a miniszterelnököt, szeretném, ha véghezvinné, amit eltervezett, ugyanakkor viszont változásra is szükségünk van. Máskülönben sajnálni fogjuk a megjósolható jövőt – Dominic Raab hozzátette: a vezetők személyéről folyó vita elvonja a figyelmet a valóban fontos ügyekről, azaz arról, hogy a brexitet élhetővé kell tenni. A skót miniszterelnök ennél jóval sarkosabban fogalmazott. Nicola Sturgeon szerint felelőtlenség lenne a parlament részéről, ha elfogadná May javaslatait.

Ha egészen az alapokat nézzük, nem átlátható Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolata, így a képviselőház arra kényszerül, hogy vakon menjen bele a brexitbe, minden bonyolult kérdéssel együtt, amelyek már két és fél éve nehezítik ezeket a tárgyalásokat– véli Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A két éve húzódó elszakadási tárgyalásokat még idén le kellene zárni ahhoz, hogy a tervezett időpontban, 2019. március 29-én Nagy-Britannia hivatalosan is kiléphessen az Európai Unióból. A most benyújtott javaslatcsomagól azonban az ellenzék már most népszavazást írna ki, a Nagy-Britanniában mérvadónak számító fogadóirodák pedig egyre több esélyt adnak annak, hogy a kilépésről újabb referendumot rendeznek még 2019 vége előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!