2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Marad csak a súlyos terrorkészültségi fokozat

2017. június 21., szerda 18:39, frissítve: szerda 19:58

Azonosították a brüsszeli főpályaudvaron kedd este elkövetett merényletkísérlet elkövetőjét. A 37 éves, robbanómellényes mollenbeeki férfi a pályaudvar pénztárainál hozta működésbe a bombát, a közelben járőröző katonák rögtön lelőtték. Az ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket, de a készültségi szint a négyfokozatú skálán hármas maradt.

A hadsereg és a rendőrség biztosította a brüsszeli központi pályaudvar környékét azután, hogy merényletkísérletet hajtott végre egy robbanómellényt viselő férfi.

„Amikor a peronhoz mentem, egy ember kiabált. A dzsihadistákról és hasonló dolgokról beszélt. Aztán egyszer csak azt kiabálta »Allah a legnagyobb!«, és egy kis bőröndöt robbantott fel, amelyet maga mellett tartott. Aztán az emberek menekülni kezdtek. Ekkor elmentem a peronhoz, hogy figyelmeztessem a kollégáimat, hogy ki tudják üríteni a pályaudvart” – mondta egy vasúti dolgozó, Nicolas Van Herrewegen.

A közelben járőröző katonák meglőtték a támadót, aki súlyosan megsebesült. A hatóságok azonosították az elkövetőt.

„Este fél kilenc körül robbanás történt Brüsszel központi pályaudvarán. A pályaudvaron tartózkodó katonák a robbanás után azonnal lelőtték a gyanúsítottat. Nem tudjuk, hogy életben van, vagy meghalt, és a nyomozás is zajlik még. Az esetet terrorcselekményként kezeljük. Szerencsére nem voltak áldozatok a gyanúsítotton kívül” – így Eric Van Der Sypt szövetségi ügyész.

A korábbi hírekkel ellentétben az elkövető nem viselt robbanómellényt sem, csak egy robbanóanyaggal, szögekkel és gázpalackokkal megpakolt táska volt nála. Charles Michel belga kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép rendesen működik, és nincsenek résen a közelben járőröző katonák.

„Az üzenet, amit még egyszer meg szeretnék ismételni, hogy nem hagyjuk magunkat a terroristák által megfélemlíteni. Az üzenet, amit meg szeretnék még egyszer ismételni, hogy folytatjuk a normális életünket, azzal a meggyőződéssel, hogy óvatosnak kell lennünk, hogy növelnünk kell a biztonsági szolgálatok kapacitásait, de meg akarjuk védeni a szabadságunkat, a demokráciát és a jogrendet, úgy, hogy olyan normálisan élünk, ahogy csak lehet. Örülök, hogy ma reggel 8.15-kor újraindítottuk a tömegközlekedést, és bizonyíthattuk, hogy nyugodtan és világosan tudunk szembenézni a fenyegetettségünkkel, összefogottan, és azzal a meggyőződéssel, hogy megvédjük a szabadságunkat és alapvető értékeinket” – emelte ki Charles Michel.

A belga kormány a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!