2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Már visszakoznak a kilépéspártiak

2016. június 27., hétfő 08:59, frissítve: hétfő 11:24

Puccs a brit Munkáspártban, visszakozó brexittámogatók és az Egyesült Királyságnak még meglepetést szerző skótok. Nehéz hétvégéjük volt a függetlenedő briteknek. Lapszemlénk következik.

Puccsot követtek el az ellenzéki brit Munkáspárt elnöke ellen árnyékkormánya tagjai – számol be a baloldali pártválságról a brit Guardian. A brexitről szóló népszavazás Jeremy Corbyn pártvezető tekintélyvesztését hozta: EU-párti kampányuk enervált volt. Corbyn szombat este leváltotta árnyékkormánya külügyminiszterét, ezt követően szánták rá magukat az elégedetlenek a tiltakozó lépésre: nyolc másik árnyékkabinettag mondott le. A pártvezetés figyelmeztette a lázongó munkáspárti képviselőket, hogy visszaveszi mandátumukat. Corbyn hívei pedig úgy vélik, hogy a viszálykodás pártszakadáshoz vezethet.

Már visszakoznak

Két nappal a referendum után már visszakoznak kampányígéreteikből a kilépéspártiak – írja az Independent. A brit lap emlékeztet: azt ígérték, hogy győzelmük esetén gyors kilépés lesz, megállítják a bevándorlást, és az uniós befizetéseket a jövőben az egészségügy finanszírozására költik. Ezzel ellentétben Liam Fox brexittámogató konzervatív képviselő, volt védelmi miniszter a hétvégén azt nyilatkozta: nem szabad elkapkodni a kilépés hivatalos kérelmének benyújtását, előtte fel kell dolgozni a történteket, és a kormánynak egy stratégiát kell felvázolnia. Daniel Hannan konzervatív EP-képviselő utólag azt mondta: az uniós állampolgárok bevándorlása sajnos nem fog leállni, mert ha az Egyesült Királyság az egységes piachoz hozzá akar majd férni, nem állíthatja meg őket. Nigel Farage, a UKIP párt vezetője pedig az nyilatkozta, hogy az egészségbiztosítás megerősítését ígérni hiba volt, ő személyesen ezt nem is tette meg.

A skót miniszterelnök szerint Skócia blokkolni tudja az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból – olvasható a Sky News televízió internetes elemzésében. Mint írják, Nicola Sturgeon Skót Nemzeti Pártja a skót parlamentben szövetségeseket próbál majd keresni ehhez. David Mundell, a brit kormány skótügyi államtitkára szerint azonban erre nem sok esély van, arra viszont igen, hogy újabb skót népszavazás legyen a függetlenségről. Sturgeon ezzel kapcsolatban kijelentette: a két évvel ezelőtti referendum már okafogyottá vált, hiszen az az Egyesült Királyság, amely mellett a skótok többsége letette a voksát, már nem létezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!