2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Már Venezuelában is bevetné a hadsereget Trump

2017. augusztus 12., szombat 11:04, frissítve: szombat 11:07

Már Venezuelában is bevetné a hadsereget az amerikai elnök. Donald Trump azt mondta, nem lehet kizárni a katonai beavatkozást, mert a dél-amerikai országban szenvednek az emberek, és megszűnt a demokrácia. A venezuelai védelmi miniszter úgy reagált, hogy Trump szokás szerint őrültségeket beszél. Pénteken egyébként a perui kormány is diktatúrának minősítette a venezuelai rezsimet, és megszakították az országgal a diplomáciai kapcsolatot.

Önmagukat tapsolják a venezuelai diktatúra vezetői, miután teljhatalmat adtak maguknak. Az alkotmányozó nemzetgyűlés nevű szervezetet egy elcsalt választással hozták létre, hogy leváltsák vele az ellenzéki többségű parlamentet. Első döntésként elítélték az ellenük szervezett tüntetéseket.

„Különleges nap ez a mai, először ül össze a nemzeti alkotmányozó tanács, ez a csodálatos intézmény, mindenre kiterjedő hatalommal, ami meghatározza a köztársaságunk működésének a következő éveit” - mondta az elnök a testületről, amit azért hozott létre, hogy ne kelljen többé választásokkal bajlódnia.

Pénteken vette át a hivatalát az új államügyész is, Maduro bizalmasa. Első feladata az előző államügyészt perbe fogni, aki fél éve még szintén Maduro bizalmasa volt, mostanra viszont az ellenzék kulcsfigurája lett. Rajta kívül minden tüntető ellen eljárás indul, cinikus módon azok ellen is, akik a közparkokban letaposták a virágokat. Az ellenzék ismert vezetői már mind rács mögött vannak.

„Eljárást indítunk mindenki ellen, aki ellen még nem indult. Eljárást indítunk azok ellen is, akik környezetvédelmi károkat okoztak, felgyújtottak vagy kidöntöttek fákat. Másodszor, vizsgáljuk a felmentett ügyész és embereinek a korrupciós ügyeit is, például hogy az ügyészasszony magánrepülőt bérelt” – sorolta a főügyész.

Venezuela latin-amerikai mércével is diktatúrává vált. 11 spanyol ajkú ország ítélte el a rezsimet, felfüggesztették a tagságukat a dél-amerikai unióban, Peru és Kolumbia pedig a diplomáciai kapcsolatot is megszakította velük.

„Madurónak távoznia kell, mert ő egy diktátor, aki puccsal és elcsalt választással ragadta magához a hatalmat, félreállította a parlamentet, és létrehozta a saját országgyűlését. A börtönök tele vannak politikai foglyokkal. Kolumbiába és hozzánk is naponta ezrével érkeznek a venezuelai menekültek” – mondja a perui elnök.

„Sok lehetőségünk van Venezuela esetében, a katonai megoldást sem zárhatjuk ki. Itt van a szomszédban, nekünk meg a világ minden részén vannak katonáink, messzebb is, mint Venezuela. Venezuela közel van, és az ottani emberek szenvednek, meghalnak, ami tűrhetetlen. Nem zárhatjuk ki, hogy katonai tervekre lesz szükség” – mondta Trump.

Venezuelában a lakosság legszegényebb része, kb 15 százalék támogatja a kormányt. Ők a haszonélvezői a Chavez-féle nagyvonalú szociális rendszernek, ami csődbe vitte az országot. A hadsereg is a kormány mellett áll, mert ők irányíthatják az exportot és importot, tehát a feketepiacot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!