2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Már üzent is a találkozó miatt Észak-Korea

2017. március 19., vasárnap 13:47

Új, nagy teljesítményű rakétahajtóművet tesztelt Észak-Korea. A kísérlettel feltehetően az Egyesült Államok épp Kínában tárgyaló külügyminiszterének is üzenni akart a kommunista ország diktátora. Rex Tillerson a ballisztikus rakétaprogramról egyeztetett Kínában.

Örömhírként jelentette az észak-koreai propagandatévé a legújabb sikeres rakétatesztet. A hivatalos közlemény szerint a hajtóművet műholdak fellövésére használják majd, de nyugati elemzők biztosra veszik, hogy ez is a kommunista ország atomfegyverprogramjának a része. A kísérlettel vélhetően az Egyesült Államok épp Kínában tárgyaló külügyminiszterének is üzenni akart az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun. Rex Tillerson látogatásának egyik fő témája épp az észak-koreai ballisztikus rakétaprogram volt.

„Hosszú beszélgetést folytattam a külügyminiszterrel Észak-Koreáról. Megerősítette, hogy Kína az atomfegyvermentes Koreai-félsziget híve. Úgy gondolom, egyetértettünk abban, hogy jelenleg nagyon feszült és veszélyes a helyzet. Mindent megteszünk azért, hogy megelőzzük egy konfliktus kirobbanását” – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A találkozó előtt még az amerikai külügyminiszter keményebben fogalmazott. Azt mondta, a katonai válaszcsapást sem zárják ki Észak-Korea ellen. A pekingi vezetés továbbra is a párbeszéd útján rendezné a helyzetet, és rossz szemmel nézi, hogy Amerika nemrég nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszert telepített Dél-Koreába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!