2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Már szexuális úton is terjed a Zika-vírus

2016. február 3., szerda 10:13, frissítve: szerda 12:25

Már nemi úton is terjed a várandós nők magzatainál kisfejűséget okozó Zika-vírus. Az amerikai Texas államban diagnosztizálták az első ilyen esetet. A legtöbb fertőzést eddig Brazíliából jelentették, itt egy hét alatt 14 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

Guatemala fővárosában eddig száz fertőzött van, köztük két várandós nő, akik már biztosan születési rendellenességgel hozzák világra a gyereküket. A legtöbb fertőzött Brazíliában van: tavaly óta 4700 gyerek született kisfejűséggel, és a számuk csak most kezd emelkedni. A múlt héten 15 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Ráadásul Dél-Amerikában november és április között esik a legtöbb csapadék, ami kedvez a szúnyogoknak.

„Most az esős évszakban vagyunk, de az olimpia ideje alatt a Zika-vírus nem jelent majd fenyegetést. Ettől függetlenül a fertőtlenítést folyamatosan végezzük, különösen az állóvizek esetében” – közölte Joao Grangeiro, az olimpiai bizottság orvosi vezetője.

A vírust csak bizonyos fajta szúnyogok hordozzák, például az egyiptomi csípőszúnyog, amely Európa déli részein is jelen van. Magyarország nincs a veszélyeztetettek között, mert a trópusi szúnyogok nem bírják az itteni teleket. Az Egyesült Államokban viszont körülbelül 80 millióan élnek olyan régióban, ahol aktívak a szúnyogok.

„A vírus képes hatalmas területen elterjedni, de itt Európában korlátozott a mozgása. Jelenleg a tél miatt egyáltalán nem tud terjedni. De később Olaszország, Dél-Franciaország és Spanyolország veszélyeztetett terület lesz. Ha pedig már itt van a vírus, máshogy is terjedhet a kontinensen” – jegyezte meg Vitor Laerte portugál epidemiológus, a portugál közegészségügyi hivatal igazgatója.

A szakértők leginkább amiatt aggódnak, hogy a Zika nemi úton is terjed. Azt pedig senki se tudja, hogy a vírus meddig marad aktív az emberben. A fertőzésnek nincs ellenszere, ezért most az ENSZ egészségügyi szervezete attól tart, hogy a vírus átjut Afrikába és Ázsiába.

„Ez a relatíve veszélytelen vírus a gyerekvállalásra készülő családoknál pusztító hatású lehet. Ha terjedni kezd más kontinensen, ahol magasabb a születési arány, akkor a fertőzés mértéke tíz-hússzorosára nőhet a mostani számokhoz képest” – mutatott rá Anthony Costello, a WHO egyik szakértője.

Az ENSZ egy hete hirdetett válsághelyzetet. Most 30 egészségügyi központot akarnak létrehozni a legszegényebb országokban. Szúnyoghálót és -riasztót, illetve hosszú ujjú ruhákat osztanak az érintett helyeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!