2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már Splitnél tombol a horvátországi erdőtűz

2017. július 18., kedd 06:52, frissítve: kedd 11:41

Erdőtűz tombol Horvátországban, a lángok már Splitnél tombolnak. Dalmáciában több falut is körbevettek az akár ötven méter magas lángok. A horvát tengerparton nincs olyan helyszín, ahonnan ne lehetne látni a tüzet, számos turistát evakuálni is kellett a magyarok körében is népszerű nyaralóövezetből. A lángok megfékezésben a Hajduk Split futballklub ötszáz szurkolója is részt vesz. A mentőknek eddig nyolcvan embert kellett ellátniuk, többségük tűzoltó. A horvát kormányfő kilátásba helyezte, hogy nemzetközi segítséget kér.

A horvátországi Split környékén éjjel-nappal küzdenek a tűzoltók a lángokkal. Az Adria-parti város külső kerületeit keletről hétfő késő este érte el a tűz, amelyben a környező falvak lakóházai, autók, olajfaültetvények semmisültek meg. Több településen nincs víz vagy áram sem. Majdnem száz személyt, többségében tűzoltót kellett ellátniuk a mentőknek.

Repülőgépeket, helikoptereket vetettek be, mozgósították a tűzoltókat a fővárosból, Zágrábból is, de félő, hogy ez sem lesz elég. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nemzetközi segítséget kért a katasztrófa elhárítására.

Sokfelé sűrű füst borítja az utakat, egyes szakaszokat ezért le kellett zárni. Egyelőre nem tudni, hogy a kedvelt turistaközpontnak számító Dalmáciában mitől kapott lángra a növényzet.

Montenegróban vasárnap óta tombolnak a helyenként 30 méteres lángok. Több száz embert, helyieket és turistákat kellett kitelepíteni. Az oltási munkálatokat heves szél nehezíti. A NATO és a szövetség partnerei tűzoltó repülőgépeket küldtek segítségül.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államok nyugati partján is. Kaliforniában, Santa Barbara megyében újabb tüzek csaptak fel, és nagyon gyorsan terjednek a kiszáradt területeken. Lakott részeket egyelőre nem fenyegetnek a lángok.

Kanada délnyugati tartományában, Brit Kolumbiában több mint egy hete küzdenek a lángokkal a lakott területek közelében. Több tízezer embert kellett kimenekíteni az otthonából.

„Azok a lángok vagy kilenc méter magasak, és azt hittem, nem fogok tudni kijutni, mert teljesen bekerített” – idézte fel Gary Bennet.

Mások még várják a segítséget.

„Még nem telepítettek ki minket, de már riasztottak. De a helyzet nem tart sokáig, mert nem lesz hova menekülni” – mondta Bill Nelson.

Az oltási munkálatokat a kiszáradt talaj és az erős szél nehezíti. Emiatt újabb 200 helyen kapott lángra a növényzet. Brit Kolumbia államban továbbra is szükségállapot van érvényben, tilos tábortüzet gyújtani. Az előrejelzések szerint egyelőre nem várható időjárás-változás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!