2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Már politikusok rokonait is fenyegetik Erdogan támogatói

2017. augusztus 22., kedd 17:58, frissítve: szerda 15:33

Már a német külügyminiszter feleségét fenyegetik a török elnök németországi támogatói – erről Sigmar Gabriel beszélt egy interjúban azt követően, hogy Erdogan Törökország ellenségének nevezte a német kormánypártokat.

Külföldön folytatja a politikai tisztogatást a török kormány. Dogan Akhanli egy Németországban élő török értelmiségi, aki rendszeresen kritizálja az Erdogan-rezsimet. Ankara ezért nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az épp Spanyolországban nyaraló íróra.

„Sokkolt, amikor megláttam a rendőröket. Meglepett, hogy letartóztatni jöttek” – mondta Dogan Akhanli.

A spanyol hatóságok egy nappal később elengedték, és csak akkor adják át Törökországnak, ha Ankara bizonyítja, hogy volt alapja a letartóztatási parancsnak. Angela Merkel német kancellár ebben kételkedik, és elítélte a török kormányt, amiért politikai ellenfelei ellen akarja felhasználni a nemzetközi rendőrséget, vagyis az Interpolt.

„Örülök, hogy Spanyolország elengedte, a külügyminiszter és a nemzetbiztonsági tanácsadóm folyamatosan tartják a kapcsolatot Madriddal, és készen állok felhívni a spanyol kormányfőt is, ha kell. Ez nem helyes. Nem szabad visszaélni ilyen célból az olyan nemzetközi szervezetekkel, mint az Interpol” – nyilatkozta Merkel.

Erdogan támogatói már a német külügyminiszter feleségét is megfenyegették, erről maga Sigmar Gabriel beszélt egy interjúban, de további részleteket nem árult el. A török elnök a múlt héten nevezte országa ellenségének a német kormánypártokat.

„Arra kérem Németországban élő honfitársaimat, hogy véletlenül se támogassák a kereszténydemokratákat, a szociáldemokratákat vagy a zöldeket, mert ezek Törökország ellenségei” – hangoztatta a török elnök.

Az egy évvel ezelőtti katonai puccskísérlet óta több tízezer ember, köztük újságírók és ellenzékiek kerültek börtönbe Törökországban. Ennek ellenére az áprilisi referendumon lényegében teljhatalmat szavaztak Erdogan elnöknek a törökök. A török politikai helyzet elítélésében egyetért Angela Merkel és szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz.

„Visszautasítunk minden felbujtásra irányuló kísérletet hazánkban. Ez érvényes Erdogan úrra is, aki arcátlan módon próbált beavatkozni a német választási kampányba” – reagált Schulz.

Németországban hárommillió török él, és közülük egymilliónak van szavazati joga.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!