2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Már meghallgatása előtt mentegetőzött Trump veje

2017. július 24., hétfő 20:21, frissítve: hétfő 20:25

11 oldalas közleményben próbálta tisztázni magát meghallgatása előtt az amerikai elnök veje és tanácsadója. Jared Kushnert orosz kapcsolatai miatt hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság zárt ajtók mögött. Közben az Egyesült Államok újabb szankciókra készül Oroszországgal szemben, de nem egyértelmű az elnök álláspontja.

Jared Kushnert, Donald Trump vejét és tanácsadóját a lakásától követte az amerikai sajtó, amikor szenátusi meghallgatására igyekezett. A hírszerzési bizottság a Capitoliumban zárt ajtók mögött hallgatta meg az elnök vejét az Oroszországhoz fűződő állítólagos bizalmas kapcsolatairól.

Órákkal a meghallgatás előtt Kushner 11 oldalas írásban taglalta, hogy Trump megválasztása és beiktatása előtt csupán négy alkalommal lépett kapcsolatba az oroszokkal, ám egyik esetben sem követett el bűncselekményt. Az elnök hétfőn Twitter-üzenetében kérte számon a bizottságot, a nyomozókat és a főügyészt, hogy Hillary Clinton bűneit és orosz kapcsolatait miért nem vizsgálják.

„Ma reggel az elnök már megint a médiát vádolta azzal, hogy hamis híreket tálal, hogy kitalál híreket, amik nem igazak. Nyilatkozatában Kushner megerősít több történetet is, amiről szó volt, a Washington Post megírta a titkos csatorna kialakítását az orosz követségről Oroszországba, amiről nem tudtuk, hogy igaz-e, ő megerősítette. Megerősítette a találkozás tényét Szergej Gorkovval, aki egy, az orosz szolgálatok által kiképzett üzletember” – reagált Jim Himes demokrata képviselő.

Közben az amerikai kongresszusban múlt héten elvi megállapodás született arról, hogy újabb büntetőintézkedéseket fogadnak el Oroszország ellen. Az elnök új kommunikációs csapata viszont nem fogalmazott egyértelműen, hogy Donald Trump támogatna-e újabb szankciókat. „A kormányzat kiáll amellett, hogy keményen kell bánni Oroszországgal, különösen a szankciók bevezetését illetően, és mi támogatjuk a jelenlegi helyzet fenntartását” – nyilatkozta Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő.

Európában van egy kis aggodalom

Az Európai Bizottság aggódik az esetleges újabb szankciós csomag miatt. Brüsszel szerint ugyanis az hatással lenne Európa energiabiztonságára.

„Némi aggodalommal figyeljük a folyamatot, az Európai Unió energiafüggetlenségét és az energiabiztonsági érdekeinket szem előtt tartva. Minden diplomáciai csatornát aktiválunk, hogy ezeket az aggodalmakat megosszuk az amerikai kollégáinkkal” – közölte Margaritis Schinas, az EB szóvivője.

Az orosz elnök szóvivője szerint az újabb szankciók ártanak mind Moszkvának, mind Washingtonnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!