2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Már közel hárommillióan követelnek új népszavazást

2016. június 26., vasárnap 10:38, frissítve: hétfő 13:05

Emberközpontú Európát ígér az EU két vezető hatalma. A német és a francia külügyminiszter közös tervezetet dolgozott ki az unió gazdaságának megerősítésére, továbbá a migráció és a terrorizmus kezelésére. A két politikus szerint Brüsszelnek az egyszerű európai polgárt kell szolgálnia, különben a brit dominó továbbdől. Az Európai Parlament pártjai közben az Egyesült Királyság mihamarabbi kiválását sürgették.

A szóban forgó petíció a brit parlament oldalán érhető el, elektronikusan lehet aláírni. Az aláírókat jelző szám gyorsan változik, ami felveti a gyanút, hogy ez a szám nem teljesen megbízható. A petíció ugyanis akár Magyarországról is szignózható, ehhez nem kell mást tenni, mint hogy valaki brit állampolgárnak vallja magát, és ehhez megad egy brit postai irányítószámot. A hitelesítéshez pedig elegendő az e-mail postafiókunkba érkezett linkre kattintani, és máris támogatói lettünk a második brit népszavazásnak. Ennek ellenére tény, hogy Nagy-Britanniában sokan szeretnék megváltoztatni vagy semmisé tenni a csütörtöki referendum eredményét, mert most szembesülnek azzal, hogy mi lett a tettük következménye.

„Visszamennék a szavazóhelyiségbe, és inkább a maradás mellett szavaznék. Ma reggel szembesültem a valósággal, hogy tényleg kiléptünk, és nagyon elszomorodtam. Biztos, hogy ennek tudatában már máshogy szavaznék, miután szembesültem azzal, hogy mi is történt” – nyilatkozta egy kilépéspárti szavazó.

A brit parlamentnek mindenképpen foglalkoznia kell a második referendum kérdésével vagy pedig a csütörtöki népszavazás megsemmisítésével, az utóbbit egy munkáspárti képviselő javasolni is fogja a törvényhozásban. A szintén munkáspárti londoni polgármester ugyanakkor azt követeli, hogy a brit főváros kapjon helyet abban a brit tárgyalóküldöttségben, amely az Európai Unióval egyezteti a kiválás körülményeit. „London egyike azoknak a régióknak, amely az uniós maradásra szavazott, méghozzá egyértelműen. A londoniak 60 százaléka maradásra adta a voksát. Mi csalódottak vagyunk amiatt, hogy az ország az EU-ból való távozás mellett döntött. Azt üzenem a kormánynak, hogy valóban fontos lenne, hogy amikor az EU-val tárgyal London is kapjon helyet az asztalnál” – jelentette ki Sadiq Khan főpolgármester.

Skócia, Írország és Gibraltár mellett London is az unióban maradna, és az interneten egy elektronikus népszavazás is kezdődött arról, hogy London lépjen ki Nagy-Britanniából és csatlakozzon az Európai Unióhoz, az előbbi példából okulva ennek a petíciónak a megbízhatóságát már nem vizsgáltuk.

Mindeközben az uniós vezetők mintha bosszút akarnának állni Nagy-Britannián, miután többször is szembe fordult Brüsszellel, és nem támogatta a mostani bizottsági elnök kinevezését sem. „Az Európai Parlament irányvonala teljesen világos. Nagyon szomorúak vagyunk az Egyesült Királyság szavazói által hozott döntés miatt, de ez a brit szavazók szuverén akarata. Ez mindkét fél számára nehéz pillanat. Nekünk most egy jogi csoportot kell alakítanunk, hogy procedurális szempontból megvizsgáljuk, mi a következő lépés” – jelentette ki Martin Schulz, az EP elnöke.

Az európai vezetők álláspontja szerint késlekedés nélkül meg kell kezdeni Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból, mert minden halogatás szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!