2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Már Kínában is jelen van a zika

2016. február 10., szerda 20:17, frissítve: szerda 20:19

Már Kínában is megjelent a zikavírus. Bár ott nem tartanak a betegségtől, Japánban már szűrik a repülőtéren a Dél-Amerikából érkezőket. Közben az a hír hamisnak bizonyult, hogy a kenyai sportolók a fertőzésveszély miatt nem mennek el a riói olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság arra helyezi a hangsúlyt, hogy megelőzze a fertőzéseket, és a lehetőségek szerint megvédje a sportolókat a betegséget terjesztő szúnyogok csípésétől.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet a Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság közleményére, amely szerint egy esetben behurcolták az országba a zikavírust” – hangzott el a kínai állami televízió híradójában.

Egy férfi betegedett meg, aki nemrég járt Dél-Amerikában. A hír Kínában nem okozott nagyobb riadalmat, Japánban viszont fokozták a reptéri ellenőrzést. A tokiói repülőtéren a zikavírussal fertőzött területekről érkező utasok hőmérsékletét mérik, hogy kiszűrhessék a betegeket.

„Egy kicsit aggódom, mert Kína közel van” – mondta egy részmunkaidős reptéri alkalmazott. Egy másik japán egyetemista lány viszont éppen Kínába indul. „A vírusos betegség félelmetes, de ha emiatt túl sokat aggódunk, akkor sehova sem tudunk utazni. Azt hiszem, hogy a megelőzés és az óvatosság elegendő” – jelentette ki.

A zikavírus gyorsan terjed Latin-Amerikában és a Karib-szigeteki térségben. A legveszélyeztetettebb ország Brazília, ahol idén nyáron olimpiát tartanak. A Magyar Olimpiai Bizottság a megelőzésre helyezi a hangsúlyt: erősebb szúnyoghálókkal és riasztókkal igyekeznek majd megvédeni a magyar sportolókat Rióban.

„Próbáljuk a magyar csapat szálláshelyét az olimpiai faluban szúnyogmentesíteni, ezt két eszközzel próbáljuk meg elérni, az egyik, hogy egy olyan szúnyogháló rendszert építünk majd ki akár az ágyak köré is, amivel igyekszünk megakadályozni azt, hogy a szúnyogok a magyar sportolók közelébe kerüljenek, de szúnyoghálók mellett szúnyogriasztókkal is védekezünk a szúnyogok ellen” – mondta a MOB kommunikációs igazgatója, Siklós Erik.

Közben elterjedt a hír, hogy a kenyaiak nem mennek Rióba, ha járvány lesz – a hírt azonban később a Kenyai Olimpiai Bizottság cáfolta. Az Amerikai Olimpiai Bizottság ugyanakkor azt tanácsolta a sportolóknak, hogy ha nem érzik magukat biztonságban, ne menjenek el az ötkarikás játékokra. A félelmekre reagálva a riói szervezők jelezték, hogy az olimpia idején Brazíliában tél lesz, Rióban az átlaghőmérséklet 20 Celsius-fok körül alakul, és a hűvösebb idő várhatóan jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogállományt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!