2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Már készítik elő a kerítést az osztrákok Hegyeshalomnál

,

2016. szeptember 19., hétfő 17:24, frissítve: hétfő 17:35

Kerítés építését készíti elő az osztrák hadsereg Hegyeshalomnál. A határállomás mentén cölöpöket vertek le, egyelőre 1 kilométer hosszan. Az osztrák oldalon lévő Miklóshalma polgármestere a hírtelevíziónak azt mondta: a kerítést még nem húzzák fel.

Jelölőoszlopokat szúrtak le az osztrák hatóságok a hegyeshalmi határátkelőnél. Az osztrák oldalon mintegy 1,6 km hosszan jelölték ki karókkal a magyar–osztrák határra tervezett kerítés nyomvonalát.

„Ez a múlt héten kezdődött, múlt héten találkoztunk vele először. Hogy ennek a vége az a fajta drótkerítés lesz, amit Magyarország épített a déli határszakaszon, az is lehet, egyelőre még nem tudjuk, mert gépeket nem lehet ott látni” – hívta fel rá a figyelmet Szőke László, Hegyeshalom városvezetője.

A hivatalos közlések szerint az osztrákok csak felkészülnek arra, ha az egy évvel ezelőtti tömeghez hasonló létszámban akarnának átjutni Magyarországról Ausztriába.

„Az építkezést akkor fejezzük be, ha új menekülthullám érkezne. Ha ez elmarad, akkor megmarad ebben a fázisban az építkezés” – árulta el Gerhard Zapfl, Nickelsdorf (Miklóshalma) polgármestere.

„Idén májustól, júniustól mindennap 15-40 menekült érkezik Ausztriába a nickelsdorfi határnál. Ha a magyar határ le lenne zárva, teljesen le lenne zárva, akkor ez nem történhetne meg. Márpedig megtörténik. Ezért senki nem tudja, mi lesz, ha Törökország megnyitja a határt. Ha nagy baj lenne az európai uniós és Törökország közötti egyezséggel, de azt senki sem tudja, hogy működik-e. Ha tehát megnyitnák a határt, a legrosszabb esetben egymillióan is jöhetnek. De azt senki sem tudja, hogy mi történik a legrosszabb esetben” – nyilatkozta Gerhard Zapfl.

A burgenlandi rendőrségi szóvivő azt mondta, már megegyeztek az érintett földterületek tulajdonosaival, így szükség esetén a rendőrség bérbe veheti a szükséges földterületeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!