Már gyerekként el kellett volna zárni Breiviket

DA, 2012. augusztus 22., szerda 16:59
Már gyerekkorában is magatartási zavarokkal küzdött a norvég tömeggyilkos. A férfi tavaly július 22-én 69 embert ölt meg egy Oslo közeli szigeten a munkáspárt nyári táborában. Breiviket a tárgyalását megelőzően két szakértői csoport is vizsgálta. Az egyik elmebetegnek, a másik beszámíthatónak nyilvánította.

Anders Behrig Breivik a jelentések szerint már gyerekkorában magatartási zavarokkal küzdött, 4 éves korában egy pszichiáter azt javasolta, hogy vegyék el családjától, és adják intézetbe. Végül otthoni megfigyelés alatt tartották, és anyja véleménye szerint nem sokkal később megszűntek a korábbi problémák. Breivik elvált szülők gyerekeként nőtt fel anyjával és katonatiszt nevelőapjával. 2006 óta készült a merényletekre.

Perében a tettét elismerte, de nem vallotta magát bűnösnek. Beszámíthatósága kulcskérdés az ítélethozatalnál. Ha épelméjűnek nyilvánítják, legfeljebb 21 év börtönbüntetésre ítélik, ennek lejártakor azonban ezt a bíróság meghosszabbíthatja, ha továbbra is veszélyesnek ítéli a társadalomra. „A társadalmunk nem készült fel arra, hogy szabadon engedjük. Itt nincs életfogytiglani büntetés. A politikusaink nem akarják” – nyilatkozta Geir Lippestad, Breivik ügyvédje.

Ha azonban nem tartják beszámíthatónak, akkor Breiviket bezárnák egy pszichiátriai intézetbe. A hatóságok szerint viszont ennek biztonsági kockázatai is lehetnek. „A rendőrség sem tudja garantálni, hogy egy zárt intézmény elég biztonságos lenne. Lehet, hogy egy kis kórházat kell építeni csak neki” – fogalmazott Randi Rosenqvist kriminálpszichológus.

Breiviket az első orvosi szakvélemény nem beszámíthatónak nyilvánította, a második jelentés szerint azonban épelméjű. Az öttagú bíróság pénteken délelőtt hozza meg a döntést.

Egy független bizottság megállapítása szerint a rendőrség hamarabb megállíthatta volna tavaly nyáron a norvég tömeggyilkost, de "nincs ok azt gondolni", hogy az Utoya szigetén elkövetett mészárlást meg lehetett volna előzni.Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés