2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Már a tolmács jegyzeteit is berendelték Trump megnyilvánulásai miatt

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 13:23

Személyesen Vlagyimir Putyint teszi felelőssé a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozásért Donald Trump. Az amerikai elnök a hétfői, helsinki csúcstalálkozó óta folyamatosan változtatja véleményét. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok miatt a kongresszus Trump tolmácsának jegyzeteit akarja berendeltetni.

A hétfői helsinki csúcstalálkozó óta az amerikai elnök újabb tévéinterjúban magyarázza, hogy mi történt a Vlagyimir Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatón. 180 fokos fordulattal már azt állítja, hogy egyrészt mégis beavatkozott Oroszország az amerikai elnökválasztásba, másrészt pedig már személyesen Putyint tartja felelősnek mindezért.

– Riporter: Egyetért Ön az amerikai titkosszolgálattal abban, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba?
– Trump: Ahogy már korábban is mondtam, Jeff, már többször is. Azt mondanám, ez igaz. Igen.
– Riporter: De Putyint nem ítélte el. Őt személyesen felelősnek tartja?
– Trump: Nos, igen, mert ő vezeti az országot, ahogy én is felelősnek tartom magam mindazért, ami ebben az országban történik. Úgyhogy igen, ahogy az állami vezetőket szokás, őt is felelősnek tarthatjuk, igen.

Az elnök nyilatkozatai már a Fehér Házban is fejtörést okoznak. Egy sajtótájékoztatón ugyanis Trump „nem”-mel válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon Oroszország befolyásolta-e a választásokat. A kérdést feltevő újságírónő azt mondta: a nem után pontosítani akarta a választ, és azt kérdezte, ez a nem azt jelenti, hogy nem hiszi, hogy így lenne? Mire Trump - a kérdező beszámolója szerint a szemébe nézve megismételte: nem.

Később a Fehér Ház szóvivője azt mondta: a nem csak arra vonatkozott, hogy nem akar több kérdésre válaszolni. „Az elnök azt mondta: Nagyon Köszönöm - és azt mondta, nem akar több kérdésre válaszolni. Az elnök és a hivatala keményen dolgozik azon, hogy Oroszország ne tudjon még egyszer úgy beleavatkozni a választásokba, ahogy már el is mondtuk”. Sarah Sanders azt is hozzátette: Trump határozottan világossá tette Putyin számára, hogy ki kell maradnia a választásokból.

A washingtoni kongresszus képviselői a hétfő óta zajló nyilatkozatháború miatt azt követelik, hogy bíróság kérje be Trump tolmácsának jegyzeteit Helsinkiből. A csúcstalálkozóról az amerikai külügyminiszter jövő héten számol be a Szenátus előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!