2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Manchester: Már tizenhat embert vettek őrizetbe

2017. május 29., hétfő 12:56

Újabb gyanúsítottakat vett őrizetbe a brit rendőrség a hétfői manchesteri robbantásos merénylettel összefüggésben. A robbantás után egy héttel a razziába és nyomozásba bekapcsolódott az MI5, vagyis a brit belső elhárítás is.

Egy héttel a manchesteri merénylet után is őrizetbe vettek embert a 22 halálos áldozatot követelő terrortámadással kapcsolatban. A 23 éves férfit az angol nagyváros közelében fogták el.


„Csak futólag ismertem, mint egy normális szomszéd, akinek, ha elmész mellette, és helló, hogy vagy?-gyal üdvözlöd. Ennyit tudok róla, egyáltalán nem volt vele kapcsolatom” – mondja az egyik őrizetbe vett szomszédja, akit meglepett, hogy a rendőrök az ő házukban razziáztak.

Az őrizetbe vett férfi volt a tizenhatodik személy, akit a terroristaellenes törvény megsértése miatt fogtak el. Közülük kettőt, egy nőt és egy tizenhat éves fiút vádemelés nélkül elengedtek, de tizennégyet még mindig előzetesben tartanak, és kihallgatásuk jelenleg is tart.

Az öngyilkos elkövetőt, a huszonkét éves Salman Abedit hírügynökségi értesülések szerint ismerték a hatóságok. Ráadásul az elmúlt években családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is arra figyelmeztette a terrorellenes szolgálatokat, hogy a férfi radikalizálódott. De nem nyomoztak utána. Jelenleg húszezer ember szerepel a terrorellenes szervek listáján, de csak háromezret figyelnek meg.

De továbbra is az Abedit segítő hálózat felkutatása és elfogása a legfontosabb cél, amelybe a brit elhárítás, az Mi5 is bekapcsolódott. „Nem félünk, hogy bármit megtegyünk az emberek biztonságáért. A költségvetésünk jelentősen megnőtt. Ezerkilencszáz embert képezünk ki az MI5 számára. De átnézzük ezt a támadást, hogy tanulhassunk belőle. Ha kell, még több embert veszünk fel, még több páncélos járművet veszünk” – szögezte le Amber Rudd. A brit belügyminiszter az újabb merényletek meghiúsítása érdekében helyes döntésnek nevezte, hogy az elhárító szolgálat átvizsgálja saját eljárási gyakorlatát, mivel a fenyegetettség természete folyamatosan változik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!