2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Május végéig él a terrorkészültség

2016. február 17., szerda 10:25, frissítve: szerda 11:12

Május végéig meghosszabbították a terrorkészültséget Franciaországban. A készültség idején könnyebb házkutatást tartani: a novemberi párizsi merényletek óta több ezer lakást vizsgáltak át és 340 embert őrizetbe vettek, de közülük csak 40 állt kapcsolatban dzsihadistákkal. A terrorriadót az Európai Tanács és emberi jogi szervezetek is bírálják, elsősorban a gyülekezési tilalom és a sajtó központi ellenőrzése miatt.

A novemberben félbehagyott számmal kezdte a koncertet a Bataclanban az Eagles of Death Metal együttes. Az ő novemberi fellépésükön végeztek a legtöbb emberrel a terroristák. 89 ember halt meg, az együttes most 89 másodperc szünetet tartott az első szám után. Az előadásra a túlélők ingyenjegyet kaptak, a helyszínen pedig pszichológusok is voltak, hogy segítsenek feldolgozni a traumát. „A műsor tökéletes volt. Novemberben is itt voltam. Az elején szerintem mindenkinek nehéz volt, mindenki sírt egy kicsit, de aztán mindenki megkönnyebbült” – mondta egy résztvevő.

Párizsban a 130 áldozatot követelő novemberi terrortámadások óta készültség van, ezt épp kedd este hosszabbította meg a parlament május végéig. A könnyített házkutatásoknak köszönhetően negyedév alatt 3340 helyszínt vizsgáltak át, és 340 embert vettek őrizetbe. Közülük 40-ről derült ki, hogy köze lehet iszlamistákhoz. „Az eljárások 74 százalékának fegyver- és kábítószer-visszaélésekhez volt köze, nem a terrorizmushoz. Ráadásul a rajtaütések többségét még tavaly decemberben hajtották végre. Ez azt mutatja, hogy erre a törvénymódosításra semmi szükség” – mondta Noel Mamare zöldpárti képviselő.

A törvényhozás 577 képviselője közül végül csak 212-en támogatták a terrortörvényt, de ez is elég volt. „A fenyegetés nem múlt el, és a hírszerzési információink szerint teljes mértékben indokolt fenntartani a rendkívüli állapotot” – mondta a belügyminiszter.

A terrorkészültséget az Európai Tanács és emberi jogi szervezetek is bírálják elsősorban a gyülekezési tilalom és a sajtó központi ellenőrzése miatt. Az előző igazságügyi miniszter januárban lemondott a terrortörvénnyel kapcsolatos viták miatt, ugyanis nem értett egyet azzal, hogy a terrorizmusért elítélt emberek francia állampolgárságát megvonják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!