Majd félmillió magyar sorsa a 24. órához érkezett + Videó

KK, 2012. március 8., csütörtök 18:15
Megkongatták a felvidéki magyarság vészharangját Párkányban. Civil szervezetek a szombati, szlovákiai parlamenti választásokig harangszóval mozgósítanak az Ipolyságtól a Csallóközig. Az Egyesülés a Felvidéki Magyarságért szervezet aktivistái úgy látják, hogy a 460 ezer felvidéki magyar sorsa a 24. órához érkezett, amelyet jól mutat a népszámlálás eredménye is: tíz év alatt 62 ezerrel csökkent a számuk Dél-Szlovákiában.

Harangszóval hívják föl a felvidéki magyarok figyelmét, hogy mindenképp vegyenek részt szombaton a szlovákiai parlamenti választáson. A 300 éves harangot egy teherautó platójára helyezték fel, és végigjárja Dél-Szlovákia majd minden magyarlakta települését.

Fotó: MTI

– Rohamosan fogy a magyar nemzet a Felvidéken, beolvadunk, asszimilálódunk, és ez egy olyan tény, ami arra ösztökélt minket, felvidéki és anyaországi civil szerveződéseket, hogy hordjuk végig ezt a 300 éves harangot, ami itt az autó platóján látható – fogalmazott a Hír TV-nek Retkes János, az Egyesület a Felvidéki Magyarságért elnöke.

A szervezők kezdeményezésükkel a kirekesztő, kisebbségellenes politika elítélésére, az erőszakos asszimiláció veszélyeire, valamint magyarok és szlovákok közös jogainak védelmére szólítanak fel.


A felvidéki magyarság 24. órája ráirányítja a figyelmet a Felvidék egyetlen magyar pártjának, a Magyar Koalíció Pártjának 24-es számú listájára is.

– Az elmúlt év, hónapok eseményei kapcsán talán a felvidéki magyarság ráébredt arra, hogy szüksége van egy hiteles magyar érdekképviseletre, ami hitében, nemzeti öntudatában megerősíti, ami a jogaiért maradéktalanul és hitelesen kiáll – közölte Bíró Ágnes, az Magyar Koalíció Pártjának képviselője. A pártigazgató hozzátette: kampányukhoz sok civil és ifjúsági szervezet csatlakozott, amely azt mutatja, hogy a szlovákiai magyarok képesek összefogni, és saját kezükbe venni a sorsuk irányítását.

Fotó: MTI
Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés